Hlavní obsah

Za antisemitskou vraždu ve Francii odsouzeno 16 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský odvolací soud v pátek shledal 16 osob vinnými za zločiny spojené s únosem, mučením a vraždou mladého francouzského Žida z roku 2006. Rozdal v této věci tresty do výše 18 let. Informovala o tom agentura AP. Zločin svou brutalitou vzbudil před čtyřmi lety ve Francii šok, vlnu rozhořčení a nové úvahy o rozsahu antisemitismu v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Zavražděný francouzský Žid Ilan Halimi na archivním snímku

Článek

Odvolací soud ve městě Créteil nedaleko Paříže projednával odvolání osob obžalovaných a již odsouzených soudem nižší instance v případě zabití Ilana Halimiho, kterého skupina unesla kvůli výkupnému a poté zabila.

Dva z obžalovaných si podle dnešního soudního verdiktu odsedí za mřížemi 18 let. Státní prokurátor žádal pro každého původně 20 let.

Odvolací proces se konal za zavřenými dveřmi, protože dvě osoby byly v době spáchání zločinu nezletilé. Jedné z nich, mladé ženě, soud vyměřil devítiletý trest, neboť podle obžaloby vlákala Halimiho do zajetí.

Šest lidí zapletených do únosu dostalo tresty v rozmezí 12 až 15 let. Sedm dalších bylo odsouzeno na osm měsíců až 11 let. Jeden ze 17 obviněných byl dnes zproštěn viny. Soud se zabýval různou škálu obvinění od neposkytnutí pomoci člověku v nouzi přes únos organizovanou skupinou až po zabití.

Mysleli si, že za Žida dostanou hodně peněz

Únosci si francouzského mladíka Halimiho vybrali v přesvědčení, že jeho rodina bude jakožto židovská mít peníze na zaplacení výkupného. Původně žádali 400 000 eur (nyní více než 10 miliónů korun), což nezámožná rodina nemohla dát dohromady. Postupně slevili až na 5000 eur (nyní asi 126 000 korun), ale jakémukoli kontaktu se nakonec vyhnuli.

Halimi byl po třech týdnech 13. února 2006 nalezen v agonii na jednom pařížském předměstí s popáleninami a dalšími stopami mučení na 80 procentech těla. Zemřel při převozu do nemocnice.

Foto: Profimedia.cz

Jusuf Fofana, jeden z hlavních pachatelů vraždy francouzského Žida Ilana Halimiho

V souvislosti s únosem bylo zatčeno 17 členů gangu, který si říkal Barbaři. Jejich vůdce Jusuf Fofana byl zatčen na Pobřeží slonoviny.

Podle zjištění vyšetřovatelů měl gang na svědomí i půltuctu dalších pokusů o únos. Ve čtyřech případech se obětí měli stát rovněž židé, protože bandité byli přesvědčeni, že "žid rovná se majetný". U deseti zatčených bylo obvinění rozšířeno o antisemitismus jakožto přitěžující okolnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám