Hlavní obsah

Sněhová kalamita v Evropě: nefunguje doprava, dochází paliva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Husté sněžení netrápí jen Českou republiku, ale velkou část Evropy. Způsobilo především značné problémy v dopravě, a to jak v letecké, tak v silniční a železniční. Zrušeny byly desítky letů v Německu i ve Velké Británii, kde je uzavřeno několik letišť.

Článek

Letiště v hesenském Frankfurtu, které je druhé největší v Evropě, kvůli nočnímu sněžení zrušilo 160 letů a během dne se tento počet bude nejspíše zvětšovat. V Mnichově bylo zrušeno nebo opožděno skoro sto letů. Potíže v letecké dopravě hlásí i Británie, kde byla zavřena i letiště v Beflastu, Derry, Exeteru a Aberdeenu, a výpadky hlásí i Newcastle, Birmingham a Luton.

V Hesensku napadlo v noci na dnešek kolem 20 centimetrů nového sněhu, který komplikoval dopravu. Na silnicích se ráno tvořily dlouhé kolony, některé dálniční úseky byly kvůli závějím nebo nehodám uzavřeny. Podobná situace je v nejlidnatější spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku, kde úřady na dálnicích zaznamenaly kolony vozidel o celkové délce 185 kilometrů a 251 nehod vyvolaných nepřízní počasí. Zranilo se při nich 19 lidí.

Foto: Reuters

Vánice na curyšském letišti Kloten

Foto: Alex Domanski, Reuters

Odklízení sněhu z letiště ve Frankfurtu

Výpadek proudu také zastavil provoz na trati mezi Lübeckem a Hamburkem. Stálo 38 souprav včetně rychlíku se 400 cestujícími.

U některých pump už došel benzín, protože byla zastavena kamiónová dorpava. Sníh trápí Německo už tři dny.

Potíže ve Francii a Bulharsku, ve Vídni zabíjel pluh

Ve Vídni si zima vyžádala další oběť. Řidič sněhového pluhu ve tmě přehlédl 52letou chodkyni a srazil ji. Žena zemřela.

V Bulharsku byla zablokovaná dálnice ze Sofie do Varny a do Burgasu.

Problémy jsou i na severu Francie, kde uvízlo v pátek ráno několik set kamiónů, neboť napadlo 15 cm sněhu. U Trieru zablokovalo dálnici 64 na dvě stě až tři sta nákladních aut. V Lille nevyjely ráno autobusy.

V Británii dochází topný olej

Sníh opět způsobil značné problémy v Británii, hlavně motoristům. Klouzalo to především ve Skotsku a v Severním Irsku. V Kentu si situace vyžádala jeden lidský život, když 17letý řidič dostal smyk, sjel ze silnice a skončil v příkopu. V centru Glasgowa zemřely při havárii dvě ženy a dvě další byly vážně zraněny.

Ve Walesu bylo uzavřeno 772 škol, ve Skotsku dalších 200 a v Severním Irsku 600.  Přerušen byl i provoz na některých tratích.

Foto: Christian Hartmann , Reuters

Sněhové pluhy na silnici u Curychu

Sníh navíc přišel v době, kdy lidé už plánují cesty na Vánoce.

Největším problémem je ovšem rychle mizející zásoba topného oleje, jehož cena raketově roste. Vláda už varovala, že situace může být velmi vážná, hlavně v odlehlých rurálních oblastech.

Reklama

Výběr článků

Načítám