Hlavní obsah

Assange získal luxusní azyl u válečného zpravodaje a veterána

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange, který byl ve čtvrtek propuštěn na kauci, stráví Vánoce v domě válečného zpravodaje a bývalého vojáka Vaughana Smithe. V jeho domě o dvanácti pokojích má neomezený přístup na internet a může pokračovat ve své kontroverzní práci.

Článek

Mluvčí WikiLeaks Kristinn Hrafnsson to potvrdil a Assangeovo domácí vězení označil za virtuální. Zdůraznil, že Assange může obydlí novináře Vaughana Smithe v hrabství Suffolk používat jako základnu ke koordinaci zveřejňování důvěrných diplomatických depeší, které ve světě vyvolalo rozporuplné reakce. Assange v tom míní dále pokračovat.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Dům Vaughana Smithe, u něhož bydlí po propuštění zakladatel WikiLeaks Julian Assange.

Vaughan Smith serveru AOL News vysvětlil, proč umožnil Assangeovi, aby u něj zůstal: „Moje rozhodnutí nesouvisí s tím, zda WikiLeaks jsou dobré nebo ne. Jde o to postavit se šikaně. Podle něj jde i o otázku, zda je Británie nadále tolerantní, nezávislá a otevřená, jako byla dříve."

Vaughan Smith je bývalý voják a nezávislý válečný zpravodaj, který působil v Iráku, Afghánistánu, Bosně, Čečensku i Kosovu. Při pořizování videozáznamů byl dvakrát zraněn.

Sám ovlivnil generaci mladých válečných zpravodajů, když založil nezávislou agenturu Frontline News TV spojenou se stejnojmenným tiskovým klubem.

Devětatřicetiletý Australan, o jehož vydání usiluje Švédsko kvůli jeho údajným sexuálním deliktům, musel nechat pas na policii. Každý den se také musí hlásit na policii, ale jinak má podle agentury AP zákaz vycházení. Musí mít také elektronický náramek, který může určit jeho polohu. O tom, zda má či nemá mít přístup na internet, soud podle AP ani nejednal.

Assange kritizuje zákony EU

Assange obvinění Švédska odmítá jako politicky motivovanou pomlouvačnou kampaň. "Mám pocit, je tu několik různých zájmů – osobních, domácích i mezinárodních. Ale odhaluje to důležitou věc, některé znepokojivé aspekty Evropy,“ řekl BBC.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Vaughan Smith, u něhož bydlí po propuštění zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Assange uvedl: „Jakákoli osoba, v jakékoli evropské zemi, může být vydána do jiné evropské země bez poskytnutí důkazů.“

Assange se bojí vydání do USA

Australan se obává, že ze Švédska by mohl být vydán do USA, které se cítí poškozeny tím, že WikiLeaks zveřejnily důvěrné depeše amerických diplomatů.

"Dostala se k nám neověřená zpráva, o které dnes informoval můj advokát v USA, a podle níž jsem byl ve Spojených státech obviněn," řekl ve čtvrtek po propuštění Assange. USA hledaly možnost, že jej obvinily ze spiknutí, protože prý podněcoval vojína Bradleho Manniga, aby mu poskytl tajné materiály.

Reklama

Výběr článků

Načítám