Hlavní obsah

Rusko chce nahradit Satana novou mezikontinentální raketou

– Moskva

Rusko už rok vyvíjí novou těžkou mezikontinentální balistickou raketu, která by měla být schopna překonat až do poloviny 21. století jakoukoli protiraketovou obranu. Ve čtvrtek to oznámil ředitel ruské zbrojní korporace Rosobščemaš Artur Usenkov. Obří raketa by měla nahradit typ RS-20 Vojevoda (podle klasifikace NATO známý jako Satan), který je nyní ve výzbroji ruské armády.

Foto: Profimedia.cz

Start ruské mezikontinentální rakety SS-18 Vojevoda (známá také jako RS-20 Satan)

Článek

Úkol vyvinout novou mezikontinentální raketu dostali podle Usenkova ruští experti loni a vývoj by měl trvat nejméně osm let. Nová raketa bude uložena v podzemních silech a bude mít deset hlavic samostatně naváděných na cíl.

"Nebude pro ni problém překonat jakýkoli existující nebo perspektivní protiraketový obranný systém, a to přinejmenším do 50. let 21. století," řekl Usenkov. Zvlášť upozornil, že raketa bude schopna překonat i americký nebo evropský protiraketový štít.

Agentura ITAR-TASS připomíná, že ratifikačním procesem v parlamentech USA a Ruska prochází nová rusko-americká smlouva o omezení stavu strategické výzbroje. Dohoda stanoví přísnější limity početního stavu těchto zbraní, ale nezakazuje jejich modernizaci a neblokuje ani možnost vývoje nových typů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám