Hlavní obsah

Rada Evropy projedná obvinění Thaçiho z podílu na zločinech v Kosovu

Právo, DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výbor Rady Evropy ve čtvrtek v Paříži projedná zprávu švýcarského zvláštního zpravodaje Rady Evropy (RE) Dicka Martyho plnou vážných obvinění vůči kosovskému premiérovi Hashimu Thaçimu. Jeho strana v neděli zvítězila v parlamentních volbách, a tak má šanci zůstat premiérem. Podle zprávy přitom v minulosti vedl mafiánskou skupinu, která má na svědomí mučení, vraždy a jež obchodovala s drogami, zbraněmi a lidskými orgány.

Foto: ČTK

Kosovský premiér Hashim Thaçi

Článek

S odvoláním na informace západních rozvědek ale i „zdroje z první ruky“ v dokumentu stojí, že Thaçiho skupina se svými zločineckými aktivitami začala bezprostředně před vypuknutím kosovské války (1998–9) a od té doby silně ovlivňovala místní vládu.

Thaçi, jenž měl přezdívku Had, byl velitelem povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) v Drenici. Z této pozice podle Martyho nařizoval únosy lidí a organizoval obchod s lidskými orgány, které byly obětem odebírány na jedné klinice na severu Albánie.

Obchod s orgány pokračoval určitou dobu i po kosovské válce v červnu 1999, než mezinárodní síly plně převzaly kontrolu nad Kosovem. Někteří předáci bývalé UÇK navíc se zločineckými aktivitami podle dokumentu neskončili ani dodnes.

Thaçiho skupina podle zprávy, kterou se má 25. ledna zabývat také Parlamentní shromáždění Rady Evropy, vedla také tajné věznice v Albánii, v nichž byli zadržováni srbští i albánští civilisté z Kosova.

Drogová mafie 

Podle Martyho Thaçiho aktivity i jeho spolupracovníků v uplynulých deseti letech popisovaly důvěrné zprávy nejméně pěti států o potírání obchodu s drogami – zmiňovaly se, že jde o aktivity skupiny, která ovládá trh s heroinem a dalšími narkotiky.

Martyho dokument dále kritizuje počínání mezinárodního společenství za to, že sice odsoudilo srbské zločiny v Kosovu, ale zločiny UÇK ignorovalo, aby se podařilo docílit dočasné stability v regionu.

Priština: Pomluvy

Kosovský kabinet Martyho zprávu odmítl jako „zcela nepodloženou“ a „pomlouvačnou“. „Kosovská vláda a premiér Thaçi podniknou všechny kroky nezbytné k odmítnutí pomluv Dicka Martyho, včetně právních a politických prostředků. Je jasné, že někdo chce zasáhnout premiéra Thaçiho poté, co mu kosovští občané jasně vyjádřili podporu (v nedělních volbách) a svěřili mu další vládu a rozvoj země,“ zdůraznila prištinská vláda.

Jeden z velitelů UÇK a expremiér Kosova Akim Ceku tvrdí, že v pozadí je Bělehrad.

S obdobnými obviněními na adresu Thaçiho a jeho spolupracovníků přišla ale jako první ve svých pamětech bývalá hlavní žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY), švýcarská právnička Carla Del Ponteová.

Reklama

Výběr článků

Načítám