Hlavní obsah

Radičová i Fico odmítli možnost návratu ke koruně

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenská premiérka Iveta Radičová odmítla možnost návratu ke slovenské koruně. „O žádné nové koruně vláda neuvažuje ani vteřinu. Považuji tyto úvahy za nebezpečné,“ uvedla Radičová na diskusním fóru HN Clubu.

Foto: Radovan Stoklasa , Reuters

Slovenská premiérka Iveta Radičová

Článek

Reagovala na slova předsedy parlamentu Richarda Sulíka, že Slovensko by se mělo připravit na možné znovuzavedení koruny. [celá zpráva]

„Slovensko je členem eurozóny krátce, ale už dnes můžeme konstatovat, že euro přineslo zemi víc pozitiv, než negativ,“ řekla premiérka.

Sulíka kritizuje i opozice

Šéf opozice Robert Fico označil Sulíka za „prokletí slovenského politického systému“. Podle Fica to potvrzuje i jeho prohlášení o možném návratu ke slovenské koruně. „Euro je ta nejlepší věc pro Slovensko. Euro je jediná perspektiva a je to projekt garantující Slovensku úspěch,“ uvedl Fico na mimořádné tiskové konferenci.

Sulíkova slova označil lídr opozice za nebezpečná především směrem ke slovenské veřejnosti. „Co když začnou lidé měnit eura za jinou měnu?“ položil otázku předseda opoziční strany Smer-sociální demokracie.

Slova předsedy parlamentu mohou mít podle Fica negativní dopad na pozice Slovenska v zahraničí. „Jsme nejslabší hráč v rámci eurozóny. Kde chce pan Sulík prodávat slovenské výrobky? V Argentině, v Somálsku nebo v Ugandě?“ ptal se Fico.

Sulík chce jen vypracování "plánu B"

Sulík v komentáři ve slovenských Hospodárskych novinách uvedl, že je nejvyšší čas, aby si Slovensko připravilo plán B pro možnost opětovného zavedení slovenské koruny.

„Snahy Slovenska stát se členem eurozóny byly motivovány vidinou stabilní měny a solidních pravidel. Je nejvyšší čas, aby Slovensko přestalo slepě věřit řečem lídrů eurozóny a připravilo plán B. Tím je opětovné zavedení slovenské koruny,“ napsal Sulík.

Reklama

Výběr článků

Načítám