Hlavní obsah

Berlusconi zůstane u moci, získal důvěru parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Italský premiér Silvio Berlusconi (74) dostal důvěru obou komor parlamentu. Nejprve uspěl v Senátu. Pak důvěru jeho vládě odhlasovala i dolní komora, uvedly televize Skynews a agentura DPA.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Nejprve získal Berlusconi důvěru 162 senátorů z 308 přítomných, proti jich bylo 135. Rozhodnutí Senátu se čekalo, komplikovanější však měla být situace ve Sněmovně. Mohly mu chybět hlasy frakce jeho bývalého spojence a současného odpůrce Gianfranka Finiho. Ta má 35 poslanců.

I v dolní komoře však nakonec uspěl, ale velmi těsně. Pro jeho setrvání ve funkci bylo314 poslanců, proti 311

Berlusconi v pondělí varoval poslance, kteří podle něj chtějí zradit mandát, jejž jim dali voliči. "Je třeba obnovit spojenectví všech umírněných sil," prohlásil premiér a nabídl svým bývalým spojencům ze skupiny Budoucnost a svoboda pro Itálii (FLI) Gianfranka Finiho a centristům z Unie křesťanských demokratů a středu (UDC) pakt pro toto zákonodárné období kvůli ekonomické krizi.

Berlusconi v případě získání důvěry dopředu slíbil zahájení "nové politické etapy". Berlusconi je premiérem již potřetí, vládu vedl osm měsíců od května 1994, a také v období 2001 až 2006. Nyní má šanci zůstat u moci do roku 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám