Hlavní obsah

Assange: Visa, MasterCard a PayPal jsou nástroje americké zahraniční politiky

– Londýn • Aktualizováno
Novinky,

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange obvinil společnosti platebních karet Visa a MasterCard a společnost PayPal poskytují mikroplatby z toho, že jsou nástrojem americké zahraniční politiky. Odmítly totiž převádět peníze svých zákazníků na účty WikiLeaks, Podle nich by to mohlo být v rozporu s podmínkami, za nichž se mohou využívat, uvedl v úterý list Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Náhled stránky WikiLeaks se žádostí o podporu včetně finanční

Článek

„Nyní víme, že Visa, MasterCard a PaylPal jsou nástrojem americké zahraniční politiky. To je něco, co jsme dřív nevěděli,“ uvedl Assange v prohlášení.  Útoky proti jmenovaným institucím ale odsoudil. Jeho právník Mark Stephens citoval pro SkyNews jeho slova: "Podívej, sám jsem byl terčem kyber-útoků. Věřím ve svobodu slova. Nevěřím v cenzuru, a tou kyber-útoky jsou."

Z londýnské vazby, kde je zadržován, protože Švédsko chce, aby byl vydán kvůli obvinění ze znásilnění, současně vyzval své příznivce, aby mu pomohli a chránili jeho práci. Dodal, že tyto okolnosti jím neotřesou.

Arabská televize al-Džazíra ale upozorňuje, že WikiLeaks se zřejmě nedostává prostředků.

Assangeho příznivci už provedli hackerské útoky na platební systémy, aby je zablokovaly.

Projednání extradice

Ve čtvrtek by měl londýnský soud posuzovat švédskou žádost o vydání Assangeho. Soud ve Westminsteru posoudí švédský zatykač a rozhodne, zda vydání neporuší Assangeho lidská práva. Pokud neshledá problémy, nařídí Assangeovo vydání.

Extradice pak musí být provedena do deseti dnů, pokud se však Assange do sedmi dnů neodvolá. On však již uvedl, že to míní udělat.

Potom by soud musel začít projednávat jeho vydání do 40 dnů, pokud nedojde k závěru, že jde o příliš komplikovaný případ a tuto lhůtu neprodlouží. Pokud by i tato instance rozhodla, že má být vydán, Assangeovi ještě zbývá možnost odvolat se k nejvyššímu soudu.

Očekává se, že se před budovou soudu budou konat protesty proti vydání Assangeho.

Reklama

Výběr článků

Načítám