Hlavní obsah

WikiLeaks dostanou konkurenci, založili ji Assangeho exspolupracovníci

Stockholm

Stránky WikiLeaks, kde byly zveřejněné tajné americké diplomatické depeše i zprávy z Afghánistánu, dostanou v pondělí konkurenci. Stránky OpenLeaks.org spustí bývalí členové WikiLeaks, jimž se nelíbí postup jejich zakladatele Juliana Assangeho, uvádí CNN. Podle nich se choval jako diktátor.

Foto: Profimedia.cz

Julian Assange se prý choval jako diktátor.

Článek

Podle Daniela Domsheit-Berga se WikiLeaks příliš „soustředily pozornost na jednoho člověka a jeden člověk je vždy slabší než organizace“. Uvedl to v neděli večer ve švédské televizi SVT.

Další bývalý spolupracovník WikiLeaks Herbert Snorreson si stěžoval na chování šéfa, podle něj měl diktátorské sklony. Když mu to vyčetl, tak mu Assange řekl, že „jestli s ním má problémy, ať se na to vybodne“.

Domsheit-Berg kritizuje Assangeho za to, že nepostupoval krok za krokem a nenechal projekt postupně růst, ale snažil se ohromit svět množstvím dat. Výsledkem bylo, že server byl často terčem útoků a nebyl dostupný.

Mluvčí WikiLeaks odmítl komentovat spory Assangeho s bývalými spolupracovníky, ale spuštění OpenLeaks uvítal slovy: “Čím víc, tím líp“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám