Hlavní obsah

Dvanáctiletá Polka porodí dítě svému 14letému spolužákovi

– Varšava

Dvanáctiletou školačku z polského města Piotrków Trybunalski čeká za tři týdny porod. Stane se matkou dítěte, jehož otcem je její o dva roky starší kamarád. Odborníci se shodují na tom, že polská mládež má nedostatečné vědomosti o sexu a antikoncepci.

Foto: Profimedia.cz

Školou povinné děti se brzy stanou rodiči

Článek

Dvanáctiletá Kasia měla problémy s chováním, chodila za školu, nedokázali si s ní poradit rodiče ani učitelé. "Potíže s Kasiou jsme měli už hodně dlouho, chová se dominantně a vyzývavě," řekl v deníku Polska The Times ředitel základní školy, kam Kasia chodila. Dívka je už doma a vyhýbá se prý kontaktu se spolužáky. Její učitelé tvrdí, že pochází z obyčejné, slušné rodiny.

Případ bude řešit rodinný soud, který se kromě jiného zabývá přestupky nezletilých. Věková hranice pro legální pohlavní styk je v Polsku stejně jako v České republice 15 let.

Chybí sexuální výchova

"Mládež si myslí, že toho o sexu ví hodně, ve skutečnosti ale nemá tušení jak se zabezpečit před neplánovaným těhotenstvím," uvedla ředitelka centra pro adopci lodžské arcidiecéze Anna Szolcová Kowalská. Aleksandra Józefowská ze sdružení Ponton, které se zabývá sexuální osvětou, tvrdí, že mnoho dívek je přesvědčených, že při prvním pohlavním styku nemohou otěhotnět nebo že je spermie neoplodní, pokud se před stykem napijí alkoholu.

Podle statistiků bylo předloni v Polsku každé dvacáté matce méně než 19 let.

Ve školách v silně katolickém Polsku prakticky neexistuje sexuální výchova. Záležitosti spojené s intimním životem se podrobněji neprobírají v rámci žádného povinného předmětu, o sexu často dětem vyprávějí učitelé náboženství, řádové sestry nebo kněží. Podle průzkumu sdružení Ponton přitom školáci chtějí, aby sexuální výchova bylo povinná a informace jim předávali kvalifikovaní pedagogové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám