Hlavní obsah

Švýcarská vláda chce legalizovat incest

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych

Švýcarská vláda v novele trestního zákoníku chystá výraznou změnu. Incest mezi dospělými, s nímž by souhlasily obě strany, by už nebyl trestný čin. Návrh se začal projednávat v parlamentu. Tvrdě proti němu vystoupily nábožensky orientované strany, které trvají na zachování trestného činu incestu, uvedly v pátek agentura APA a list Blick.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Incest by nemusel být ve Švýcarsku trestný

Článek

Podle novely by už neměl být trestný dobrovolný sexuální styk například mezi matkou a synem, nebo mezi bratrem a sestrou, či otcem a dcerou.

Vláda, která s návrhem přišla, ho podpořila hned z několika důvodů. Podle ní se trestný čin incestu vyskytuje zcela výjimečně. „Podle Spolkového úřadu pro statistiku byly mezi roky 1984 a 2007 ročně spáchány tři až čtyři incesty,“ zdůvodnili předkladatelé.

Zneužívání nezletilých podle nich řeší trestný čin pedofilie.

„Incest je složitá morální otázka, ale nic, co by měl řešit trestní zákoník,“ tvrdí předkladatelé a právník Daniel Vischer.

Odpor křesťanských stran 

Zcela proti jsou ale křesťanské strany. Barbara Schmid-Federerová z Křesťanskodemokratické strany (CVP) uvedla, že předkládaný návrh je „úplně mimo“. „Všichni zastáváme názor, že incest je něco špatného, proto si nemyslím, že by se tento paragraf měl škrtnout,“ dodala ještě.

Evangelická lidová strana (EVP) ve čtvrtečním komuniké uvedla, že kvůli žádným morálním aspektům by se dobrovolná soulož mezi blízkými pokrevnými příbuznými neměla legalizovat. To že k incestu mezi dospělými se souhlasem dochází, není podle EVP také žádný argument, protože dochází i k vraždám a nikoho ani nenapadne vraždu z trestního zákoníku škrtnout.

Lukas Reiman ze Švýcarské lidové strany (SVP) by naopak současný zákaz rozšířil i na vztah mezi bratranci a sestřenicemi.

Bulvární list Blick si myslí, že nové ministryni spravedlnosti Simonettě Sommarugové se zrušení tohoto článku nepodaří prosadit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám