Hlavní obsah

Londýnská policie čelí kritice po útoku na auto s princem Charlesem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Tvrdá kritika padla na hlavu londýnské policie po čtvrtečním útoku demonstrujících studentů na automobil, ve kterém jel princ Charles s chotí. Jednalo se o nejnásilnější protesty v Londýně za deset let. Policie byla kritizována za své zásahy i při dvou předchozích studentských demonstracích, které si také vyžádaly značné škody.

Článek

Šéf metropolitní policie sir Paul Stephenson označil útok na příslušníky královské rodiny za šokující. Několik demonstrantů rozbilo u vozu boční sklo a pocákalo jej barvou. Princ jel s chotí do londýnského Palladia na galapředstavení pro královskou rodinu. Royal Variety Performance, když na jeho vůz zaútočili demonstranti. Vyvázl nezraněn a večera se zúčastnil.[celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok demonstrantů na auto s princem CharlesemVideo: Reuters

Stephenson zmínil, že policie čelila mimořádné situaci a zásah komplikovala skutečnost, že se skupinky demonstrantů rychle přesouvaly.

Při zásahu proti protestu, kterého se účastnilo na 20 000 lidí, bylo zraněno 12 policistů a 43 demonstranti. Dalších 34 osob bylo zatčeno. Demonstranti při útocích používali i dýmovnice, hole, kulečníkové koule a náboje na paintball.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Zadržený protestující v Londýně

„Nepředvídatelnost demonstrantů, ale spíše bych je popsal jako rváče, a to, jak se pohybovali hlavním městem, přinášelo pro policisty zajišťující ochranu obtížnou situaci,“ řekl Stephenson.

Podle něj byla cesta jen krátce před útokem důsledně prozkoumána. Podle něj nic nenasvědčovalo útoku na vůz prince.

Sám se snažil odrazit kritiku, protože policie nezabránila nejen tomuto nečekanému útoku, ale ani značným škodám v centru Londýna. Už minule jí myli hlavu, že nechala demonstranty řádit v centru a napáchat škody na ministerstvech, protože uplatnila taktiku demonstranty blokovat na místech, kam došli.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Zraněný demonstrant

Konzervativní poslanec Mark Pritchard řekl BBC: „Viděli jsme taktiku, o níž se předpokládalo, že zadrží lidi v jedné oblasti a zabrání to šíření násilí do dalších oblastí. Jasně nefungovala. Plánování zásahu, jeho řízení a rozhodování na velící úrovni metropolitní policie by se mělo prověřit.“

Foto: Reuters

ČTVRTEK: Demonstranti před budovou Parlamentu v Londýně obstoupili policejní kordón. Studenti třetí týden protestují proti záměru vlády zvýšit školné až na trojnásobek.

Dai Davies, který měl dříve na starosti ochranu královské rodiny, uvedl, že při zásahu chyběla strategie: „Jedním z principů ochrany je mít alternativní cesty a já bych očekával, že by měly být přinejmenším tři. Jsem také překvapen, proč není lepší koordinace mezi těmi, kdo mají na starosti ochranu rodiny, a těmi, kdo se potýkají s nepokoji."

Reklama

Výběr článků

Načítám