Hlavní obsah

Evropu potrápil nejen sníh, ale i záplavy a tornádo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Údajně největší chumelenice za více než 20 let si ve středu vynutila uzavření Eiffelovy věže v Paříži. Největší francouzské letiště Roissy/Charles de Gaulle kvůli očekávanému silnému sněžení zrušilo pětinu letů. Na skotských silnicích v závějích a na náledí uvízlo mnoho řidičů a teploty poklesly k minus 20 stupňům Celsia. V Polsku si mrazy od začátku měsíce vyžádaly přes pět desítek mrtvých. Albánii a Španělsko sužují záplavy, v Portugalsku navíc zuřilo tornádo.

Foto: Reuters

Údajně největší chumelenice za více než 20 let si ve středu vynutila uzavření Eiffelovy věže v Paříži.

Článek

Ve Skotsku v noci na středu a ráno na silnicích uvízly stovky řidičů, stejně jako o den dříve. Na uvolněných silnicích se pak v hlubokých mrazech dosahujících 20 stupňů tvořilo náledí. Skotská vláda řipustila, že ji "počasí zaskočilo". Špatná situace na silnicích byla také v severovýchodní Anglii v hrabství Yorkshire.

Ve francouzské metropoli husté sněžení a teploty pod bodem mrazu způsobily dopravní chaos. Pro návštěvníky byla uzavřena Eiffelova věž, autobusy téměř nejezdily a obě velká letiště Orly a Roissy/Charles de Gaulle krátce odpoledne až na hodinu zcela přerušily provoz. Po jeho obnovení byla na Roissy v provozu jen jedna ze čtyř ranvejí a lety nabíraly i tříhodinová zpoždění. V Paříži napadlo deset centimetrů sněhu, který rychle rozbředal a zapříčinil mnoho dopravních nehod.

Lucemburská letecká společnost Luxair kvůli sněžení zrušila všechny lety z letiště v Lucemburku, které bylo uzavřeno.

V Polsku od začátku prosince umrzlo 53 lidí, z toho tři v noci na středu, informovala policie. Mezi oběťmi jsou hlavně bezdomovci a opilci. "Alkohol dává klamný pocit tepla, ale ve skutečnosti organismus po něm prochladne rychleji," připomněl Karol Jakubowski z tiskového oddělení policejního ředitelství.

Také v Německu zapříčinily sníh a mráz mnoho dopravních nehod. Několik silnic hlavně v pohoří Smrčiny a v oblasti severně od Norimberku nehody zablokovaly.

Na jihozápadě Německa působily problémy povodně. Ve Freiburgu strhla voda z tamní řeky cyklistu, jenž jel po břehu. Muž je nezvěstný a podle policie pravděpodobně mrtvý. Na řece Neckar byla kvůli vzedmuté hladině přerušena lodní doprava mezi městy Lauffen a Heidelberg.

Na jihu Evropy zažili záplavy i tornádo

Povodně v Albánii vyvolané vydatnými dešti pokračovaly už třetí den, postiženo je na 10 000 lidí. Rakousko podle agentury APA oznámilo, že na pomoc obyvatelstvu v postižených oblastech vyčlenilo vrtulník s potřebným personálem, celkem 24 vojáků ze svých mírových sil v sousedním Kosovu.

Foto: Reuters

Zaplavená oblast na sever od černohorské Podgorice

V centrální části Portugalska pustošilo tornádo a v obyvatelích tamních obcí vyvolalo paniku. Mezi zraněnými bylo i 19 dětí, sdělily tamní úřady. Poničeno bylo v oblasti vzdálené asi 150 kilometrů severně od Lisabonu nejméně 200 domů, mnoho škol i silnic. Lidé přitom současně s tím zápasili s povodněmi mnoho silnic bylo nesjízdných.

Na jihu Španělska v okolí města Ciudad Real strhl po vydatných deštích proud řeky terénní automobil se třemi lidmi. Devítiletý chlapec utonul.

Foto: Reuters

Zaplavené ulice jihošpanělského města Lora del Rio.

U města Jaén usmrtil jednoho muže blesk. V Andalusii vystoupilo z břehů několik řek. V městečku Écija, které se ocitlo částečně pod vodou, bylo evakuováno 3000 lidí. Zhruba stovka domácností muselo být evakuováno také v Córdobě a dalších 150 rodin muselo opustit své domovy ve městě Lora del Río.

V severoitalské obci Fornola poblíž města La Spezia usmrtil strom vyvrácený bouří třiačtyřicetiletou policistku, která tam byla ráno přivolána k nehodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám