Hlavní obsah

Německo musí Chebu vrátit les, rozhodl soud

Právo, Martin Polák

Německo musí Chebu vrátit do správy jeho les v Bavorsku nedaleko Tirschenreuthu. O zrušení nucené správy z roku 1965 nad více 623 hektary lesa rozhodl správní soud v Regensburgu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zprávu jsme přijali s povděkem. Doufáme, že téměř dvacetileté úsilí města nyní úspěšně končí,“ uvedl starosta Chebu Pavel Vanoušek (ČSSD). Dodal však, že rozsudek ještě nenabyl právní moci a je možné, že protistrana se bude snažit bránit.

Právník Jaroslav Svejkovský, který se kauzou zabývá už 7 let, Právu řekl, že německá strana může podat žádost o připuštění odvolání.

Les, několik budov a prameniště, o které Cheb řadu let usiluje, je podle německých soudů majetkem Chebu, ale podle zákona z 60. letech je ve správě Bavorska. Cheb tak dosud nemá přístup ani ke kontu, kam jsou odváděny peníze z hospodaření v lese.

Cheb už dostal v minulosti ohledně lesa řadu nabídek k pronájmu či k prodeji. Naposledy se přihlásila firma, jež by vystavěla u lesa park větrných elektráren.

Foto: Právo

„Příští týden se představitelé města Chebu setkají se zástupcem právní kanceláře, aby si ujasnili možné varianty dalšího postupu,“ uvedla mluvčí radnice v Chebu Martina Kuželová.

Podle Svejkovského může být verdikt německého soudu precedentem pro další obdobné kauzy. Podobné potíže má například Aš.

S navrácením lesa podle německého tisku nesouhlasí sudetští Němci. Ti prý les zvaný Egerwald pouvažují za své poutní místo.

Les Cheb získal v roce 1927, kdy jej koupil patrně proto, že město bylo v dobré finanční kondici a hledalo vhodnou investici. Po roce 1948, v době železné opony, se však už k němu nemohl dostat. Definitivě nad ním ztratil pak kontrolu po uvalení nucené správy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám