Hlavní obsah

Navigační systém Galileo bude sídlit v Praze

– Brusel • Aktualizováno

Administrativní zázemí navigačního systému Galileo bude sídlit v Praze. Vyplynulo to ze středečního jednání velvyslanců zemí Evropské unie, které se uskutečnilo v Bruselu. Formálně bude celé rozhodnutí učiněno v pátek.

Foto: Profimedia.cz

Evropský komisař pro dopravu Antonio Tajani na tiskové konferenci Bruselu při představení satelitní navigační sítě Galileo.

Článek

Agentura bude sídlit v bývalé budově České konsolidační agentury v pražských Holešovicích, samotný systém začne fungovat zřejmě v roce 2014.

Praha získala během jednání velvyslanců podporu 22 členských zemí, pro konkurenční Noordwijk hlasovaly jen čtyři členské země a jedna se hlasování zdržela.

Systém za 90 miliard korun

Evropský projekt si klade za cíl odstranit závislost na americkém systému GPS. Galileo by stejně jako GPS měli využívat běžní uživatelé, nabízet bude především navigaci pro řidiče.

Galileo bude určen převážně pro civilní a jen okrajově pro obranné účely, zatímco GPS i jeho ruská obdoba GLONASS jsou původně armádními projekty; umožňovaly přesně určit vojenským jednotkám jejich pozice kdekoli na Zemi.

Celý systém by měl přijít na 3,5 miliardy eur (zhruba 90 miliard korun). Řídící agentura by se z Bruselu, kde v současnosti sídlí, měla stěhovat již v průběhu příštího roku. Zatím jsou na oběžné dráze pouze dva satelity, celkem jich má být 30. Pro plné spuštění systému jich však bude stačit 18.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám