Hlavní obsah

Podle depeší si chtěly USA brát z peněz pro Afghánistán. Češi: nic se neztratilo

Novinky, Tomáš Reiner

Američtí zástupci si chtěli účtovat administrační poplatek 15 procent z finančních příspěvků Německa do fondu Severoatlantické aliance na obnovu afghánské armády (ANA Trust Fund). Uvádí to diplomatické depeše, které zveřejnil server WikiLeaks. Není jasné, zda Američané poplatky vybírali, anebo zůstalo jen u záměru. Z příspěvků České republiky do fondu ale žádné peníze neubyly, tvrdí naše úřady.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ze zpráv amerických diplomatů vyplývá, že Němce znepokojil osud 50 miliónů eur (přes 1,2 miliardy korun), který měl jít na konkrétní projekty v Afghánistánu.

Německým diplomatům v Berlíně, Bruselu i Washingtonu se nelíbilo, že projekty mají zpoždění, protože se peníze nečerpají, a ještě více je rozlítil údajný požadavek amerických ženistů na administrativní poplatek. Ten měl činit celých 15 procent z částky. Němci hrozili, že přestanou do fondu přispívat.

„Němečtí poslanci se začínají ptát, co se děje s těmito penězi,“ cituje zpráva z letošního února amerického zastoupení při NATO v Bruselu německého velvyslance Ulricha Brandenburga. „Stížnosti vyvolávají vážné politické obavy,“ potvrdil v další depeši velvyslanec USA Ivo Daalder s tím, že „by mohlo vzniknout zdání“, že si Američané skutečně za hlavní podíl na realizaci projektů z fondu berou provize.

ČR věnovala přes čtvrt miliónu eur

Není známo, jak Washington reagoval na žádost svých diplomatů o radu, jak ve věci dále postupovat. Není ani jisté, jestli si Američané vůbec kdy nějaký poplatek strhli. Češi, kteří do fondu rovněž přispívají, takovou zkušenost nemají.

Podle zpráv NATO přispěla Česká republika do začátku letošního roku do fondu částkou nejméně 284 000 eur (přes 11,3 miliónu korun). To potvrzují vyjádření ministerstev zahraničí a obrany ČR, která poukázala své dary zvlášť.

„Do fondu ANA přispělo ministerstvo obrany jednou, a to vloni, částkou 100 000 eur (2,5 miliónu korun). Tyto peníze tam pořád jsou, zatím nebyly čerpány a nikdo nám z nich nic nestrhl,“ řekl Novinkám mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Částka má být využita na konkrétní projekty stanovené ministerstvem, které ale nechce upřesnit na jaké. Podle informací Novinek se jedná o projekty ve zdravotnické a chemické oblasti.

Černínský palác přispěl do fondu hned třikrát. „Ministerstvo zahraničních věcí přispělo v roce 2007 částkou 2,5 miliónu korun a v roce 2008 částkou 40 000 a 50 000 eur (milión a 1,25 miliónu korun). Zmíněná částka 50 000 eur byla využita na transport vrtulníků, jež Česká republika darovala afghánské národní armádě,“ uvedl tiskový odbor. „Za správu či konkrétní úkony v rámci ANA nejsou vybírány žádné poplatky ani Američany, ani někým jiným,“ doplnil mluvčí ministerstva Vít Kolář.

Kromě částky věnované na přepravu vrtulníků ministerstvo nevyužilo možnosti stanovit, na jaké konkrétní účely by měly být příspěvky vynaloženy. Proto ani nelze stanovit, kolik bylo z darů vyčerpáno.

ANA Trust Fund
- fond v rámci NATO
- má podporovat infrastrukturu afghánské armády
- vznikl v roce 2007
- přispívá do něj 20 zemí
- ČR do letoška darovala zhruba 290 000 eur
- největším přispěvatelem je Německo, do letoška dalo 123 miliónů eur

Reklama

Výběr článků

Načítám