Hlavní obsah

Orbán chce svatého Štěpána na vlajce

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarsko bude mít v příštím roce novou ústavu, jejíž preambule se odvolává na demokracii, právní stát, ale také tradice svatoštěpánské koruny, jako ztělesnění tisícileté maďarské státnosti. Vláda premiéra Viktora Orbána novou ústavu pravděpodobně bez problémů prosadí, protože v parlamentu disponuje ústavní většinou.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Preambule se rovněž odvolává na křesťanské hodnoty a národní boj za svobodu. Nová ústava by měla zaručit ochranu života od početí, rodiny a manželství, které je definováno jako partnerství mezi mužem a ženou.

Součástí nové ústavy by měla být také změna maďarské vlajky. Na současné červeno-bílo-zelené vlajce se objeví znak uherského státu s královskou korunou. Součástí znaku uherského státu je například trojvrší s dvojím křížem, který symbolizuje tzv. „horní zemi“, území dnešního Slovenska. Trojvrší s dvoukřížem je znakem současné Slovenské republiky.

Na základě nové ústavy by se měl snížit počet poslanců parlamentu, ale měla by vzniknout horní komora zákonodárného sboru. Ta by však nebyla volena, ale představovala by určitou formu stavovského zastoupení.

Nová ústava by měla zakotvovat právo Maďarska na udělování občanství zahraničním Maďarům. Proti tomu už v minulosti ostře protestovalo Slovensko.

Orbánova pojistka

Novou ústavu bude možné změnit nebo doplnit dvoutřetinovou většinou poslanců dosaženou ve dvou volebních obdobích jdoucích po sobě. Orbán si vymyslel tuto pojistku, aby nedošlo k další změně ústavy v případě porážky v příštích volbách. Podle průzkumů veřejného mínění to sice zatím nehrozí, protože Orbánův FIDESZ si nadále udržuje velký náskok před opozičními socialisty. Od dubnových voleb, v nichž FIDESZ získal dvoutřetinovou většinu, se popularita Orbánovy strany ještě zvýšila.

Maďarská opozice upozorňuje, že novou ústavu připravil FIDESZ podle vlastních představ, bez širší konzultace. „Nová ústava nebude základním zákonem jednoho národa, ale jedné strany, která je u moci,“ uvedl Gergely Bárándy z opoziční Maďarské socialistické strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám