Hlavní obsah

Soud prozkoumá možné válečné zločiny KLDR

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Mezinárodní trestní soud (ICC) se bude zabývat akcemi vedenými KLDR proti Jižní Koreji s cílem zjistit, zda se Severní Korea nedopustila válečných zločinů. Uvedla to v pondělí agentura Reuters.

Foto: Reuters

Palbou zničené střechy domů na ostrově Jonpchjong

Článek

„Úřad žalobce obdržel podání, které viní severokorejské síly z válečných zločinů na území Korejské republiky. Úřad potvrdil zahájení prvotních zkoumání,“ uvedl ICC v prohlášení.

Jedním ze zkoumaných incidentů bude nedávné ostřelování jihokorejského ostrova Jonpchjong severokorejským dělostřelectvem, při němž přišli o život dva jihokorejští vojáci a dva civilisté. [celá zpráva]

Vyšetřovatelé se rovněž budou zabývat potopením jihokorejské korvety Cheonan z března letošního roku, při kterém přišlo o život 46 Jihokorejců. Vyšetřovací komise OSN uvedla, že loď potopilo severokorejské torpédo.

Oba incidenty se udály u námořní hranice stanovené OSN po korejské válce. KLDR stávající rozdělení neuznává a chce revizi hranic. Ostrov Jonpchjong považuje za své území.

O napětí mezi oběma Korejemi hovořil i čínský prezident Chu Ťin-tchao s hlavou USA Barackem Obamou. Chu varoval, že by se situace mohla vymknout kontrole.

Reklama

Související články

Máme tisíce centrifug, hlásí KLDR

Severní Korea v úterý oznámila, že provozuje tisíce centrifug na obohacování jaderného materiálu v zařízení, o němž se až do tohoto měsíce nevědělo....

Výběr článků

Načítám