Hlavní obsah

Pokus vytlačit z vídeňských ulic prostituci neuspěl

Vídeň

Ojedinělý pilotní projekt boje s pouliční prostitucí, při němž se Vídeň snažila odsunout nejstarší řemeslo do dvou vybraných ulic, skončil po půlroce nezdarem. Sexuální pracovnice a pracovníky nepřiměly ke změně jejich místa ani zostřené policejní kontroly a přemlouvání streetworkerů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Po půlroce se zjistilo, že přeložení pouliční prostituce není komunálně politickými prostředky možné," uvedla vídeňská radní pro ženy Sandra Frauenbergerová ze sociální demokracie. Pokus označila za "málo úspěšný".

Na vídeňských úřadech se nechalo registrovat kolem 1800 prostitutek. Jejich skutečný počet je ale podle vídeňských policistů několikanásobně vyšší. Policie ví v metropoli asi o 600 nevěstincích.

Prostituce není v Rakousku trestná. Pravidla pro ni si stanovují jednotlivé spolkové země. Ve Vídni se musí prostituující nechat zaregistrovat a chodit na lékařské prohlídky. Nesmí pracovat v takzvané chráněné zóně, tedy v okruhu 150 metrů od škol, školek, hřišť či kostelů. Takové oblasti tvoří většinu čtvrti Rudolfshein-Fünfhaus na západním okraji centra, v níž je prostituce rozšířena. Vídeň se proto snažila od června odsunout osoby nabízející sexuální služby do dvou ulic u zámku Schönbrunn. Marně.

Vymezené ulice nevyhovovaly

Podle některých kritiků projekt zkrachoval hlavně proto, že město vyhradilo prostituujícím "místo duchů" bez "potřebné infrastruktury". V okolí nového tahu za technickým muzeem a na posledním úseku příjezdové silnice z centra k paláci Schönbrunn, které Vídeň vyčlenila, totiž nejsou žádné hodinové hotely.

Radní Frauenbergerová slibuje, že Vídeň i městská část budou dál hledat řešení. Metropole prý připraví pro prostituci nová pravidla. Frauenbergerová ale žádá i rakouské zákonodárce o změnu celostátních právních předpisů. Podle dosavadních norem totiž sex za peníze odporuje dobrým mravům. Prostituující tak nemají v Rakousku prakticky žádné právní zastání. Nemohou se ani nechat zaměstnat. V nevěstincích si tak prý jen většinou naoko pronajímají pokoje. "Odporování dobrým mravům musí skončit," míní radní. Podle ní by to zlepšilo situaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám