Hlavní obsah

V Rakousku byl zatčen údajný čečenský terorista

Třiatřicetiletý Čečenec podezřelý z terorismu byl zatčen na vídeňském letišti Schwechat. Muž, na něhož byl v Belgii vydán mezinárodní zatykač, je podezřelý z podílu na přípravě atentátu proti zařízením NATO v Belgii, řekl v sobotu agentuře DPA mluvčí rakouského ministerstva vnitra Rudolf Gollia. Zatčený má být vydán do Belgie.

Foto: Profimedia.cz

Vídeňské letiště Schwechat

Článek

Muž, který žil v Rakousku jako politický uprchlík, byl zatčen už ve středu. Je podezřelý, že "poskytoval logistickou podporu" nedávno rozbité islamistické sítě.

Zatčen měl být už při mezinárodní akci zahájené 23. listopadu. Celkem byla v Německu, Nizozemsku a Belgii zatčena asi dvacítka islamistů podezřelých z terorismu. Rakouský Čečenec ale mohl být zatčen až tento týden při svém příletu z poutě do Mekky.

Všichni zatčení muži s vazbami na Čečensko jsou podezřelí z plánování atentátu v Belgii. Údajně spolupracovali s teroristickou organizací Kavkazský emirát, v jejímž čele stojí obávaný šéf severokavkazských extremistů Doku Umarov. Ten se mimo jiné přihlásil k březnovým útokům na moskevské metro, při nichž zahynuly téměř čtyři desítky lidí.

V Rakousku žije kolem 20 000 Čečenců, což je jedna z nejpočetnějších komunit této kavkazské národnosti ve střední a západní Evropě.

Loni v lednu byl ve Vídni zastřelen čečenský politický uprchlík Umar Israjlov. Vídeňští žalobci nevylučují, že v pozadí této akce mohl stát čečenský prezident Ramzan Kadyrov, kterého také chce vídeňský soud vyslechnout prostřednictvím videokonference během procesu se skupinou obžalovaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám