Hlavní obsah

Pod krutou vládou zimy nad Evropu se hroutí doprava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

V Polsku v noci na pátek umrzlo dalších 12 lidí. Mrazivé počasí si tam za týden vyžádalo už tři desítky obětí. Na jihu a východě Rakouska byla kvůli hustému sněžení vyhlášena v pátek omezení pro kamióny. V Tyrolsku se srazil vlak s pluhem, což si vyžádalo nejméně tři ale možná až šest zraněných. Problémy na železnici trvají na západě kontinentu, ruší se rychlovlaky mezi Bruselem, Paříží a Londýnem, uvedla agentura DPA.

Článek

Mrazy si v Polsku za poslední noc vyžádaly 12 lidských životů, řekla ČTK mluvčí ministerstva vnitra Malgorzata Woźniaková. Mezi 30 lidmi, kteří v tomto týdnu v Polsku umrzli, jsou převážně bezdomovci závislí na alkoholu.

Do výjimečně studeného rána se v pátek probudilo asi 150 000 obyvatel Čenstochové, kde v noci praskl hlavní teplovod. Technici už ale poruchu opravují a v některých částech města se už zase topí.

V Moskvě v noci na pátek umrzli dva lidé, celková bilance současných mrazů tak stoupla na 11 mrtvých. Dalších 13 osob muselo být hospitalizováno kvůli omrzlinám nebo podchlazení.

Mrazivé počasí si vyžádalo už v úterý jednu oběť v Bratislavě. Ve stejný den umrzli dva starší lidé v Británii - oba byli nalezeni v zahradách u svých domů.

 V Rakousku se srazil vlak s pluhem

V tyrolském Zillertalu se srazila souprava osobního motorového vlaku s pluhem na odstraňování sněhu. Havárie si vyžádala nejméně tři zraněné, uvedla agentura APA.

Vlak jel rychlostí 70 kilometrů za hodinu a traktor s pluhem, do něhož narazil, před sebou tlačil dvacet metrů. Pak první vůz soupravy vykolejil.

Foto: Herwig Prammer , Reuters

Odstraňování sněhu ze stadiónu Rapidu Vídeň před mačem s Portem

Zraněni byli traktorista i  strojvůdce a jeden zaměstnanec dráhy. Podle ORF byli také lehce zraněni dva nebo tři z cestujících. Čtrnáct jich muselo využít náhradní dopravu. Na místě zasahovalo pět sanitek.

Dálniční obchvat Vídně byl v pátek zcela uzavřen pro nákladní dopravu, mohou ho využívat jen osobní vozy, aby se neopakovala situace ze středy, kdy na zasněžené dálnici uvízl kamión a obchvat rakouské metropole na několik hodin zablokoval.

Foto: Kacper Pempel , Reuters

Pozňanský městský policista roztlačuje svůj vůz na zasněžené silnici.

Dopravní omezení platí i na dálnici A2, která spojuje Vídeň se Štýrským Hradcem na jihu země. Do úseku na hranici spolkových zemí Dolní Rakousy a Štýrsko mohou nákladní automobily vyjet pouze se sněhovými řetězy.

Sníh komplikuje i železniční dopravu. Společnost provozující rychlovlaky Eurostar mezi Bruselem a Londýnem oznámila, že až do neděle bude denně rušit několik spojů. Varovala také, že vlaky, které vyjedou, mohou nabrat až hodinu a půl zpoždění.

Foto: Johan Nilsson, Reuters

Boing 737 společnosti SAS odledovávají na letišti v Malmö.

Británii svírá mráz

Nebývale silné mrazy dále trápí Británii. V noci na pátek naměřili dvacet pod nulou v Braemaru v Aberdeenshire, přičemž na letišti v Aberdeenu klesla rtuť teploměru na mínus šestnáct. V Edinburghu naměřili - 15, na letišti v Manchesteru a v Yeovilu deset pod nulou a Birminghamu bylo minus sedm.

Britská média v pátek informovala, že si mrazy vyžádaly smrt dvou starších lidí v Cumbrii. Oba byli nalezeni v zahradách u svých domů ve Workingtonu a v Kirkby Stephenu ve středu ráno.

Foto: Peter Bader, Reuters

Vídeňačky jdou po mostě přes Dunaj.

Sněžení v Británii slábne, takže se podařilo po dvou dnech obnovit provoz na letišti v Gatwicku, i když se čekají zpoždění a rušení spojů.

Kvůli mrazu hrozí náledí na silnicích v jihozápadní Anglii. Provoz vlaků na jihu a jihovýchodě Anglie je omezen, v East Yorkshire zrušen.

Záplavy v Benátkách a na Balkáně

Tlaková níže, která do střední Evropy přinesla sněžení, způsobila také záplavy v Benátkách. Po silných deštích tam byla v pátek ráno hladina moře 140 centimetrů nad běžným stavem. Více než polovina historického centra města je přístupná jen v holinkách.

Déšť způsobil problémy i na Balkáně. V Bosně, v Srbsku a v Černé Hoře byl vyhlášen stav ohrožení kvůli rozvodněné řece Drině.

Reklama

Výběr článků

Načítám