Hlavní obsah

Londýn umožnil Američanům obejít zákaz kazetových bomb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velká Británie sice podepsala dohodu o zákazu kazetových bomb, Londýn však našel obezličku, jak umožnit, aby americké letectvo mohlo tyto bomby mít na základnách, které využívá. Dohoda to přitom neumožňuje, napsal ve čtvrtek list Guardian. Ukázaly to tajné depeše amerického velvyslanectví, které zveřejnil server WikiLeaks.

Článek

Velká Británie na rozdíl od Spojených států podepsala dohodu, že nebude používat kazetové bomby, které jsou určeny k likvidaci živé síly nepřítele. Podle této dohody nesmí mít na svém území žádné kazetové bomby. Spojené státy je však využívají a potřebovaly je mít nadále uložené i na britských leteckých základnách.

Britský ministr zahraničí David Miliband za labouristického premiéra Gordona Browna schválil, že použije složitých zamlžujících manévrů, aby Američané mohli tuto munici nadále uskladněnou na Britských ostrovech i na zámořských územích.

Když parlament měl letos ratifikovat britský podpis pod konvencí, že Spojené království nebude kazetové bomby se submunicí využívat, labouristiší politici, europoslankyně Glenys Kinnocková a poslanec Chris Bryant opakovaně tvrdili, že americké kazetové bomby by měly být z britského území odvezeny do konce roku 2013.

Nijak se nezmínili o faktu, že Londýn a Washington se už dříve potichu domluvily na mechanismu, jak zákaz obejít. Loni v květnu se představitelé obou zemí dohodli na konceptu, že bude přijata dočasná výjimka. Ta umožní americkým silám skladovat jejich kazetové bomby na britských základnách a že se budou posuzovat separátně jednotlivé případy podle důležitosti vojenských operací, při kterých by se měly použít.

Představitelé ministerstva zahraničí podle uniklé tajné depeše „potvrdili, že tento koncept byl přijat na nejvyšší úrovni ve vládě a idea byl začleněna do návrhu dopisu ministra Milibanda ministryni Clintonové“.

Tajná dohoda kvůli hlavní americké základně v Indickém oceánu

Tajná dohoda byla pro Washington důležitá. Ratifikace dohody by způsobila Pentagonu velké problémy. Hlavní americká základna v Indickém oceánu Diego García, kterou USA využívají pro operace na Blízkém Východě, je totiž stále britským teritoriem.

Jeden z vysokých představitelů britského ministerstva zahraničí Nicholas Pickard, který má na starosti bezpečností politiku, podle Guardianu uvedl: „Bylo by lepší pro americkou vládu i britskou vládu, kdyby se na této dočasné dohodě nedomluvily do té doby, než bude dokončena ratifikace dohody (o nepoužití kazetových bomb), takže by bylo možné říci poslancům, že si americká vláda své kazetové bomby odveze do roku 2013 a nedošlo by k žádné zatemňující komplikované debatě o tom, že tu mohou existovat nějaké výjimky.“

Nic nemělo naznačovat, že se Kinnocková a Bryant snaží parlament zmást, když hovoří, že americké kazetové bomby skutečně zmizí z britského území do roku 2013, a že ve skutečnosti už existuje mechanismus, jenž umožní Spojeným státům nadále tuto munici skladovat na územích patřících Británii.

Ministerstvo mlčí 

Když byla ve středu zveřejněna uniklá informace o tajné dohodě o kazetových bombách, britské ministerstvo zahraničí se ohradilo ústy svého mluvčího: „Odmítáme obvinění, že by ministerstvo zahraničí záměrně mátlo parlament nebo selhalo v závazku informovat parlament.“

Odmítlo dále komentovat uniklé dokumenty s tím, že odsuzuje neautorizované zveřejnění tajných informací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám