Hlavní obsah

ČR je počtem vražd v Evropské unii sedmá

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvíce vražd na tisíc obyvatel zaznamenalo v uplynulých letech v EU Pobaltí, teprve pak Balkán. Česko však za těmito „metropolemi“ krvavého zločinu až tak nezaostává: podle údajů unijního statistického úřadu Eurostat je ČR v rámci Unie sedmou zemí s nejvyšším počtem vražd.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Fakticky by Češi měli být na šestém místě, tvůrci žebříčku však – snad pod tlakem Londýna – statisticky rozdělili Velkou Británii. Před Česko se tak kromě Litvy, Lotyšska, Finska, Rumunska a Bulharska dostalo i Skotsko.

Češi by však mohli být také na osmém místě, kdyby informace o vražednosti poskytlo rovněž Lotyšsko. Náznaky ukazují, že Lotyši by skončili hned za Litvou nebo za druhým Estonskem.

Česko je tak jedinou zemí střední Evropy, kde jsou ročně spáchány více než dvě vraždy na sto tisíc obyvatel. Třebaže však Češi stojí v evropském žebříčku vražednosti nepříjemně vysoko, mezi nimi a Litevci je přece jen značný rozdíl: v přepočtu na množství obyvatel se v pobaltské zemi páchá čtyřikrát více vražd než v „srdci Evropy“.

Na opačném konci stojí povětšinou blízcí sousedé Česka: nejméně vražd v Unii se páchá v Rakousku, ve Slovinsku, v Německu a také na Maltě.

Pobaltí si udržuje první místa i ve statistice vražednosti v hlavních městech, u nichž bývá situace obvykle horší než ve zbytku země. České sedmé místo si tu drží i Praha. Před ní tentokrát není bulharská Sofie či skotský Edinburgh, nýbrž Bratislava a tři metropole západní Evropy: Amsterdam, Brusel a Lucemburk.

Kde se nejvíce vraždí
(počet vražd na 100 tisíc obyv.)
StátyPočetHlavní městaPočet
1. Litva8,761. Vilnius8,28
2. Estonsko6,602. Tallinn6,04
3. Finsko2,343. Lucemburk3,98
7. ČR2,034. Brusel3,2
27. Slovinsko0,786. Bratislava3,12
28. Rakousko0,617. Praha3

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám