Hlavní obsah

Francouzi nepozvali na oslavy Merkelovou, aby nemuseli zvát i Čechy

New York

Francie nepozvala německou kancléřku Angelu Merkelovou na loňské oslavy 65. výročí vylodění západních spojenců v Normandii údajně proto, aby nemusela zvát i zástupce Polska, Itálie či Česka, které tehdy předsedalo Evropské unii. Vyplývá to z depeše amerického velvyslanectví v Paříži, již zveřejnil server WikiLeaks.

Foto: Thomas Peter , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Francouzský diplomat Jean-David Levitte tehdy před oslavami klíčové operace druhé světové války z roku 1944 vysvětloval na americké ambasádě, proč na oslavách nebudou Němci. "Je to moje chyba. Upozornil jsem prezidenta (Nicolase Sarkozyho) na to, že v takovém případě by musel pozvat vedoucí představitele Itálie, Polska a také České republiky," uvedl. Všichni pozvaní státníci by navíc podle něj na oslavách museli mluvit, což by "prý prodloužilo již tak dlouhé oslavy".

Francouzi loni v případě oslav čelili kritice, že je chtějí přeměnit pouze na francouzsko-americkou událost a setkání Sarkozyho s tehdy novým americkým prezidentem Barackem Obamou. Velkou pozornost tehdy vzbudilo to, že Paříž na oslavu nepozvala britskou královnu Alžbětu II. Američané se tehdy o její přítomnost na události zasazovali.

Jedinými dalšími zahraničními státníky, kteří se nakonec připomínky vylodění v Normandii zúčastnili, byli britský premiér Gordon Brown a kanadský ministerský předseda Stephen Harper.

Reklama

Výběr článků

Načítám