Hlavní obsah

Ošetřovatel se přiznal k vraždám důchodců, chtěl je zbavit utrpení

Právo, DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Nejméně jedenáct seniorů usmrtil v loňském a letošním roce ošetřovatel v domově důchodců v městečku Olot na severovýchodě Španělska. Pětačtyřicetiletý Joan Vila se k činům přiznal s tím, že chtěl tyto vážně nemocné pacienty zbavit utrpení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Kdybych se sám ocitl v takové situaci, byl bych šťasten, kdyby mi někdo pomohl zemřít,“ vypověděl Vila. Připustil však, že jej žádná z obětí o ukončení života nepožádala. K usmrcení svých obětí využíval chvíle, kdy na tom byly velmi špatně, měly horečku nebo byly v bezvědomí.

Ve třech případech ošetřovatel seniory přiměl, aby vypili dezinfekční prostředek, další dva zabil nadměrnou dávku inzulínu a zbývající usmrtil koktejlem z léků.

Vila se přiznal i ke dvanáctému případu, u něj však lékaři zatím nedokázali přesně stanovit, zda oběť zemřela rukou ošetřovatele nebo přirozenou smrtí.

Skončil na psychiatrii

Počínání Vily vyplulo na povrch poté, co se ukázalo, že příliš mnoho obyvatel domova umírá v době, kdy měl službu. Podezření zesílilo letos v říjnu, kdy po převozu do nemocnice zemřela pětaosmdesátiletá obyvatelka domova, která měla spálená ústa a hrdlo.

Ošetřovatel pracoval v domově důchodců od roku 2005. Léčil se přitom na psychiatrii a bral léky, které zapíjel alkoholem. Po zatčení byl umístěn na psychiatrickou kliniku.

Reklama

Výběr článků

Načítám