Hlavní obsah

Přes protesty studentů prošla reforma univerzit v Itálii sněmovnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italská poslanecká sněmovna v úterý večer schválila reformu vysokých škol, i když v zemi proti ní opět protestovaly desetitisíce studentů. V Římě se demonstranti střetli s policií, doprava v mnoha velkých italských městech byla na několik hodin zablokována.

Článek

Italský premiér Silvio Berlusconi odbyl dnešní protesty podle DPA slovy: "Skuteční studenti sedí doma a učí se. Do ulic vyšli jen výtržníci." Premiér reformy obhajuje jako nezbytné pro modernizaci italského vzdělávacího systému. Cílem reformy je ušetřit asi devět miliard eur (240 miliard korun) a zrušit 130 000 míst ve školství do roku 2013.

Podle organizátorů se jen v Římě protestů zúčastnilo i přes silný déšť na 50 000 lidí. Pod plakáty s nápisy "Jaká budoucnost mezi ruinami" se tisíce lidí vydaly od římské univerzity La Sapienza do centra města a k budově italského parlamentu.

Přístupové cesty k němu blokovaly pořádkové síly, na které demonstrující házeli vajíčka a zeleninu. K překvapení turistů byla část dopravy v Římě odkloněna k fontáně di Trevi, jejíž okolí je obvykle pěší zónou.

Protestní akce se konaly také v centru Turína a v Miláně, kde demonstranti asi na dvacet minut obsadili nádraží pro vnitrostátní spoje a způsobili zpoždění některých vlaků. V Neapoli, která se na začátku měsíce vypořádávala s krizí kolem svozu odpadků, před sídlo regionální vlády hodili pytle s odpadem. Demonstrace proběhly také v Benátkách a v Palermu, v jehož blízkosti zablokovali silnice. V Janově zase studenti protestovali pod sloganem "oni blokují naši budoucnost, my blokujeme města".

Minulý týden demonstranti pod heslem "paralyzovat zemi" obsadili mimo jiné baziliku svatého Marka v Benátkách, slavnou šikmou věž v Pise nebo římské Koloseum.

Pro reformu se vyslovilo 307 poslanců, proti jich hlasovalo 252. Nyní plán musí potvrdit i druhá parlamentní komora Senát, ve kterém však podle DPA může italský premiér Silvio Berlusconi počítat jen s malým odporem.

Reklama

Výběr článků

Načítám