Hlavní obsah

Mráz zabíjel v Polsku a v Rusku

Moskva/Varšava/Londýn/Berlín

Nejméně tři oběti si vyžádala zima na severu Polska, uvedla v úterý agentura DPA. V Moskvě si podle ruských zdrojů mrazy vyžádaly do úterý šest mrtvých. Zima nadále trápí také Brity a Němce.

Článek

V bývalém nacistickém bunkru v polském Braniewu byl nalezen mrtvý 35letý muž. Ve stejné oblasti bylo nalezeno tělo 79leté ženy, které leželo jen 200 metrů od jejího domu. V Olštýně na podchlazení zemřel 53letý Polák.

Husté sněžení také ochromilo provoz na varšavském letišti Fryderyka Chopina. Opozdily se lety z nebo do Prahy, Amsterdamu, Helsinek či Mnichova. Odlety do Frankfurtu nad Mohanem, Düsseldorfu, Ženevy a Londýna byly podle polské agentury PAP zrušeny úplně. Sníh musí být z ranveje odklízen každých 15 minut.

Foto: Reuters

Sněží na Westminsterský most

Polský ministr spravedlnosti Krzysztof Kwiatkowski rozhodl, že do odklízení sněhové nadílky v Polsku se mají zapojit i vězni. Obecním a městským úřadům by s tím mohlo pomoci okolo 3000 odsouzených. I když podle oficiálních informací jsou všechny silnice v Polsku průjezdné, motoristé musejí počítat s problémy. Na jedné z okresních silnic u Varšavy stojí auta v zácpě už přes 20 hodin, komunikaci zablokovaly kamióny.

Zima zabíjela v Moskvě

Prvních šest umrzlých hlásí ruská metropole Moskva, kde teplota klesla až na minus 20 stupňů Celsia. Do nemocnic bylo přivezeno mnoho dalších lidí s omrzlinami, uvedla agentura Interfax.

Foto: Reuters

Zasněžené lampy ve Frankfurtu

Mimo Moskvu, kde v minulosti během krutých zim v ulicích umrzly i stovky lidí, bojují lidé se sněhem a náledím. Ruští meteorologové přitom očekávají, že nastávající ruská zima bude nejchladnější za mnoho let.

Na německé dálnici hynuli vepři

Sníh a mrazivé teploty v úterý opět komplikovaly dopravu v Německu. Náledí bylo příčinou noční nehody na dálnici A7 u bavorské obce Estenfeld nedaleko Würzburgu, kde se po smyku převrátil kamión převážející stovku živých prasat. Řidič nákladního vozu utrpěl těžká zranění, když byl vymrštěn ze své kabiny. Čtyři prasata byla na místě mrtvá, dalších 21 vepřů muselo být utraceno. Provoz na dálnici byl na devět hodin uzavřen a vytvořily se několikakilometrové kolony.

 V Británii se situace nelepší

Zimní počasí sužuje i Velkou Británii. Na silnicích přibývá sněhu, britská meteorologická služba vyhlásila výstrahu před nepříznivým počasím pro většinu Británie. Sníh se čeká i v Londýně a na jihu Anglie, i když nejhorší situace je na severu, zejména ve Skotsku.

Z letiště v londýnském City se nelétá vůbec, mnoho letů bylo zrušeno nebo opožděno i na letištích v Edinburghu, Newcastlu a Lutonu. Na severu země byly zavřeny stovky škol. Rtuť teploměru by měla opět klesnout k minus dvaceti.

Sníh pokryl i Belgii a sever Francie a zima udeřila i v Nice.

Výběr článků

Načítám