Hlavní obsah

Vlajková letadlová loď z války o Falklandy jde do aukce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britské námořnictvo se rozhodlo na aukční stránce Ministerstva obrany prodat vyřazenou letadlovou loď HMS Invincible. Vlajkovou loď britské flotily z války o Falklandy zřejmě někdo koupí na šrot, protože nesmí být znovu použita k vojenským účelům, uvedla v úterý BBC s odkazem experta zbrojařské ročenky Jane´s Jona Rosamonda.

Článek

Loď, jejíž stavba byla zahájena v roce 1973 a která byla zařazena do služby v roce 1980, má slavnou minulost. V roce 1982 během války Británie s Argentinou o Falklandy z ní startoval vrtulník Sea King pilotovaný princem Andrewem. Nasazena byla u pobřeží Jugoslávie, jak za války v Bosně v letech 1993 a 1995, kdy dohlížela na bezletovou zónu, tak při bombardování Jugoslávie kvůli Kosovu v roce 1999. V letech 1998 a 1999 dohlížela na dodržování bezletové zóny nad Irákem.

Foto: Profimedia.cz

HMS Invincible v liverpoolském přístavu

Nosič o výtlaku 20000 tun, který mohl nosit až 22 kolmostartujících bojových letadel Sea Harrier / Harrier různých verzí (FA2, GR 3/ 7/9 a čtyři vrtulníky Sea King AEW2E nebo ASaC a Merlin HAS6 nebo HM Mk. 1) byl vyřazen z aktivní služby v roce 2005 s tím, že může být aktivován do 18 měsíců.

Paradoxně byla loď vyřazena 14 měsíců po nákladné rekonstrukci, která se týkala i modernizace strojovny, což by umožnilo používat ji dalších deset let. Byla ale kanibalizována kvůli opravám sesterských lodí HMS Illustrious, která je stále ve službě, a HMS Ark Royal, která končí nyní svou službu. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

HMS Invincible v liverpoolském přístavu

Experti čekají, že by za 10 000 tun oceli, které loď představuje, mohly být vyplaceny až dva milióny liber. Loď přitom přišla na nějakých 185 miliónů liber.

Zatím o ni nikdo neprojevil zájem, ale podle deníku Daily Mail se čeká, že by ji mohla koupit společnost Leavesley International, která takto koupila na šrot HMS Interpid. Aukce končí 5. ledna.

Británie zmítaná krizí brutálně seškrtala výdaje na obranu a brzo bude bez letadlových lodí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám