Hlavní obsah

Plynová krize se nebude opakovat, ujistil Kyjev

Právo, Michael Švec (Kyjev)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Opakování plynové krize z ledna 2009, kdy kvůli sporu Ruska a Ukrajiny neproudil plyn do velké části Evropy, je zcela vyloučeno. Po jednání s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem to v pondělí v Kyjevě řekl jeho ukrajinský protějšek Konstantyn Hryščenko.

Foto: Michael Švec, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg po jednání se svým ukrajinským protějškem Konstantynem Hryščenkem.

Článek

„Opakování podobné situace je vyloučené. Probíhají velmi otevřená a věcná jednání s Ruskem a obě strany přitom garantují, že tranzit plynu je zaručený,“ prohlásil Hryščenko.

Ministři spolu mimo jiné projednali perspektivy Kyjeva pro vstup do Evropské unie, ale také vzájemné obchodní vztahy.

Schwarzenberg potvrdil, že ukrajinský exministr ekonomiky Bohdan Danylyšyn, který byl v půli října zatčen v Praze, požádal v České republice o azyl. Hryščenko poznamenal, že stíhání bývalého ministra je součástí boje proti korupci, který se zaměřuje jak na minulou vládu, tak i na tu současnou.

Foto: Michael Švec, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (zády k objektivu) jedná s ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem.

Schwarzenberg také bez bližších podrobností potvrdil, že se se svým kolegou dotkli i problematického vývoje ukrajinské demokracie. “My jsme se při těch rozhovorech dotkli jistých problémů, víc vám k tomu nebudu říkat,“ uzavřel. Šéfa české diplomacie v pondělí přijal i prezident Viktor Janukovyč.

Schwarzenberg musel na letišti ustoupit ruské delegaci

První Schwarzenbergova návštěva Ukrajiny začala v neděli odpoledne rozčarováním. Letadlo s šéfem diplomacie a jeho delegací totiž muselo doslova v posledních minutách přenechat svou plošinu na kyjevském letišti Borispil stroji předsedy ruského senátu Sergeji Mironovovi.

Podle českých diplomatů přitom bylo vše s předstihem protokolárně připravené a na plošině už byla dokonce vztyčena česká vlajka. Několik minut před příletem však bylo uvítací delegaci v čele s úřadujícím šéfem české ambasády Vítězslavem Pivoňkou sděleno, že mají připravené místo opustit a uvolnit tak místo šéfovi ruské horní komory.

Podle dobře informovaného zdroje Práva se Pivoňka dožadoval vysvětlení a úředník ukrajinského ministerstva zahraničí se na něj obořil s tím, že jako diplomat je povinen respektovat zákony hostitelské země. Nečekané a neobvyklé rozhodnutí znemožnilo standardní průběh protokolárního uvítání českého ministra.

Reklama

Výběr článků

Načítám