Hlavní obsah

USA ocenily pomoc českých diplomatů během předsednictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Američtí diplomaté v Bruselu ocenili své české protějšky za to, že během loňského českého předsednictví v EU umožnili americkým představitelům uspořádat pro zástupce 27 členských zemí Evropské unie tajný briefing o Íránu. Vyplývá to z depeše, kterou americké zastoupení poslalo do Washingtonu začátkem dubna 2009 a kterou zveřejnil server WikiLeaks.

Foto: Profimedia.cz

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová se šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem

Článek

Depeše z amerického zastoupení při EU v Bruselu se týká tajného briefingu, který zástupcům 27 členských zemí přednesl začátkem března 2009 tehdejší představitel amerického ministerstva financí Daniel Glaser. Zaměřoval se na sankce proti Íránu kvůli jeho jadernému programu.

Podle amerických diplomatů "Češi jen uspořádáním briefingu dosti riskovali". "Evropská unie je nadále nedůtklivá vůči přímé americké účasti na jejích vnitřních diskusích a procesech, zejména po trpkých rozporech kolem Iráku," uvádí depeše. Podle ní před samotnou událostí byl na Čechy vytvářen určitý nátlak, aby od briefingu odstoupili.

Server Wikileaks zatím zveřejnil v plném znění 243 diplomatických telegramů z asi čtvrt miliónu.Zatím jediná zveřejněná depeše z pražské ambasády pochází z loňského října. Mimo jiné zmiňuje odhodlání české strany podílet se významným způsobem i na novém systému protiraketové obrany.

Černínský palác: USA nás varovaly

České ministerstvo zahraničí v pondělí připustilo, že bylo o úniku amerických diplomatických dokumentů na server WikiLeaks informováno v předstihu. Praha prý chápe, že důvěrná komunikace má ze své podstaty jiný charakter než komunikace oficiální nebo veřejná.

Reklama

Výběr článků

Načítám