Hlavní obsah

William a Kate ladili datum své svatby s ohledem na Obamovy

Právo, pur
LONDÝN

Princ William a Kate Middletonová měli po zásnubách problém s oznámením přesného termínu svatby, protože hledali „okno“ umožňující účast amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho manželky Michelle. Naznačil to s odvoláním na nejmenovaný dvorní zdroj britský list The Daily Telegraph (DT).

Foto: Profimedia.cz

Čerství snoubenci William a Kate

Článek

Prezident svatebčanům přeje samozřejmě to nejlepší, vzkázal hned po oznámení zásnub Williama a Kate v polovině listopadu mluvčí Bílého domu Robert Gibbs. Prozatím je podle něj ale brzo konkrétně hovořit o Obamových cestovních plánech.

Zda se tedy prezidentský pár na obřadu 29. dubna ve Westminsterském opatství skutečně objeví, zůstává otázkou. Podle stanice CBS je nakonec možné, že přiletí jen Michelle. „Koho si s sebou přiveze, to se ještě uvidí,“ řekl ve vysílání Neil Sean.

Vrtulníky by prý rušily obřad

Účast prezidenta USA by také znamenala dodatečné bezpečnostní náklady. Obamu by musely chránit mj. vrtulníky, jejichž hlučné přelety nad Londýnem by ovšem královský obřad nutně rušily. Už teď se soudí, že bezpečnost kolem velkolepého svatebního obřadu spolyká v přepočtu několik miliónů dolarů.

Jedna zpráva odhadla účet na téměř 20 miliónů dolarů. Precedens účasti manželky prezidenta USA na královské svatbě už existuje. V roce 1981 se velkolepého obřadu v katedrále sv. Pavla, kde se brali Charles s Dianou, zúčastnila Nancy Reaganová.

Navíc Michelle Obamová si s královnou Alžbětou II. padly do oka loni na summitu G 20 v Londýně. Před fotografy se dokonce objaly. Když první dáma USA a její dvě dcery navštívily Londýn o dva měsíce později, královna jim umožnila vzácnou prohlídku Buckinghamského paláce s průvodcovským výkladem.

William v každém případě nenásledoval příkladu svého otce, prince Charlese, který při svých zásnubách s Dianou v únoru 1981 ihned sdělil, že svatba bude koncem července.

Také v únoru 2005, když oznamoval, že si bude brát Camillu Parkerovou Bowlesovou, přidal datum obřadu: 8. dubna. Tím ale poněkud omezil příjezd některých zahraničních špiček, pokud už měly na tu dobu své dojednané akce.

Tentokrát to bylo jinak. Když William a Kate 16. listopadu v Londýně oznamovali, že se na říjnovém safari v Keni zasnoubili a budou se brát, zmiňovali coby termín jaro nebo léto. Čekalo se tedy podle všeho na reakci ze zámoří. Až poté pak princův osobní tajemník ohlásil, že svatba bude 29. dubna. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám