Hlavní obsah

Klaus jednal v Rakousku o Temelínu a dálnici Brno-Vídeň

Geras
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se v pátek sešel v dolnorakouském klášteře Geras se svým rakouským protějškem Heinzem Fischerem. Mluvili spolu o dostavbě dálnice z Vídně do Brna i o Temelínu. Shodli se na tom, že zásady energetické politiky leží ve vlastní zodpovědnosti každé země.

Foto: Reuters

Rakouský prezident Heinz Fischer vítá v klášteře Geras českého prezindeta Václava Klause.

Článek

"Ano, mluvili jsme o Temelínu. Základní shoda je v tom, že uznáváme pravidla, že každá země o své energetické politice rozhoduje sama a nese odpovědnost. Naopak každá země je připravena také obavy, argumenty, bezpečnostní potřeby v sousedství vzít v potaz," uvedl Fischer.

Klaus zdůraznil, že obě tyto "klíčové věty" jsou stejně důležité.

Český prezident se zjevně s nadsázkou vyjádřil na adresu těch, kdo lpějí na energii z obnovitelných zdrojů. Reagoval i na současný boom solárních panelů.

"Já bych chtěl potěšit rakouskou veřejnost. My jsme se teď dali na solární energii v České republice. Takže my nebudeme mít takovou potřebu nějaké nebezpečné energie do budoucna, a pak také věříme na globale Erwärmung - globální oteplování a nebudeme potřebovat tolik energie na vytápění do budoucna. To jsou pozitivní zprávy pro Rakousko," řekl Klaus, který je znám svými výhradami k teoriím o globálním oteplování.

Problém s dálnicí

K vlekoucí se výstavbě dálnice z Vídně do Brna český prezident poznamenal, že by se jí rád vůbec dožil. "Pro nás je to velmi důležitá věc a já mohu jen doufat, že se podaří rychle překonat všechny překážky a že ani nezbytné rozpočtové škrty nebudou brzdou české části této dálnice," uvedl.

Podle dolnorakouského zemského hejtmana Erwina Prölla, který se schůzky prezidentů také zúčastnil, bylo hlavní překážkou "příhraniční plánování". Podle svých slov je vděčný za to, že na české straně padlo před nedávnem rozhodnutí, kudy trasa povede. To umožnilo stanovit rakouskou trasu, dodal hejtman. Stavba úseku ze Schricku k hranici by mohla začít v roce 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám