Hlavní obsah

Ruská kontrašpionáž prý zneužívá drogy při výsleších vězňů

Moskva

Ruský vědec Igor Suťagin, kterého spolu s dalšími údajnými americkými špiony letos v létě Rusko vyměnilo za deset svých agentů zadržených v USA, ve čtvrtek obvinil ruskou kontrašpionáž z používání narkotik při výslechu vězňů. Mluvčí ruské kontrarozvědky FSB obvinění odmítl.

Článek

Suťagin byl badatelem renomovaného ruského Ústavu pro záležitosti USA a Kanady. V roce 2004 byl odsouzen k 15 letům vězení za údajnou špionáž pro americkou CIA a ve vězení strávil 11 let. Američanům měl předávat informace o ruských jaderných ponorkách a o systémech protiraketové výstrahy. Vinu však do poslední chvíle odmítal. Po výměně špionů se usadil v Londýně, ale netají se záměrem vrátit se do Ruska a obhájit tam svou nevinu.

Svá obvinění na adresu FSB Suťagin formuloval ve formě povídky na webových stránkách jedné z ruských humanitárních organizací. Uvedl v ní, že při výslechu ve vazební věznici v Kaluze v roce 1999 mu vyšetřovatelé tajně podali drogu, která mu měla "rozvázat jazyk".

Aby zakryli zápach a pachuť podané látky, nabídli údajně vyšetřovatelé Suťaginovi koňak a boršč. "Pohoštění" mu způsobilo vážné výpadky paměti a další psychické poruchy. Jiným vězňům podávali podle Suťagina vyšetřovatelé drogy v cigaretách.

Na obvinění ve čtvrtek prostřednictvím agentury RIA Novosti reagoval nejmenovaný činitel ruské tajné služby, který je s kauzou Suťagina obeznámen. Nařčení z podávání drog důrazně odmítl s tím, že celou věc si vědec vymyslel, "aby prospěl těm, kterým už dávno slouží".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám