Hlavní obsah

Němci od léta nebudou muset povinně na vojnu

Drážďany

Německo pozastaví povinnou vojenskou službu k 1. červenci 2011. Stane se tak v rámci reformy a profesionalizace armády, jejíž stav se postupně sníží na 185 000 mužů. Prohlásil to v pondělí večer německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg na vystoupení před armádními důstojníky v Drážďanech.

Foto: Profimedia.cz

Německo je jednou z mála západních zemí, v nichž je stále ještě uplatňována všeobecná branná povinnost.

Článek

Je to poprvé, co zaznělo konkrétní datum pozastavení povinné vojenské služby. Také udaný cílový počet vojáků v rozsahu 180 000 až 185 000 mužů je poněkud vyšší, než se uvádělo dříve. V původních návrzích redukce vojáků z dosavadních 240 000 se mluvilo o konečném počtu 163 500 mužů, připomněla agentura DPA.

"Jde o nejhlubší úsporný zásah do bundeswehru od jeho vzniku," řekl Guttenberg.

Německo je jednou z mála západních zemí, v nichž je stále ještě uplatňována všeobecná branná povinnost. Letos v červenci byla zkrácena z devíti měsíců na půl roku a nadále by měla zůstat zakotvena v německé ústavě, pouze nebude uplatňována.

Z 28 členských států NATO dosud branná povinnost platí v pěti. Kromě Německa jsou to Řecko, Turecko, Estonsko a Norsko. Česko ji pozastavilo od roku 2005. Znamená to, že branná povinnost může být opět zavedena při ohrožení státu nebo za válečného stavu.

Reklama

Související články

Německo zvažuje zrušení branné povinnosti

Německá vláda se chystá výrazně omezit výdaje na armádu, přičemž by došlo i na zrušení povinné branné povinnosti. Podle médií ministr obrany Karl-Theodor zu...

Německo mluví o uvolnění vývozu zbraní

Německo je i přes přísná omezení hned po USA a Rusku třetím největším vývozcem zbraní na světě a svůj podíl na světovém trhu by v příštích letech mohlo ještě...

Výběr článků

Načítám