Hlavní obsah

V Ingušsku postřelili šéfredaktora vládních novin

Moskva

S kulkou v lopatce vyvázl šéfredaktor ingušského vládního deníku Serdalo Chusejn Šadijev z pokusu o atentát, který podle kolegů mohl být reakcí na kritiku v novinách. Novinář byl mezitím operován a podle lékařů jeho život není v nebezpečí, uvedl v úterý ruský list Kommersant.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Článek

K incidentu došlo při pondělním návratu z redakce domů. Podle Šadijevova řidiče se v polovině cesty k služebnímu vozu přiblížilo jiné auto. Když oba vozy jely souběžně, z otevřeného okénka se vynořila pistole a zazněly výstřely. Zatímco útočníci odjeli, řidič otočil zpět do Nazraně a odvezl šéfa do nemocnice. Zranění nebylo těžké, šéfredaktor byl zasažen do pravé lopatky.

Případ se vyšetřuje, motivy útoku zatím nejsou jasné. Podle kolegů v redakci si mohl se šéfredaktorem vyřizovat účty někdo z lidí dotčených články otištěnými v rámci protikorupčního tažení republikového prezidenta. List Serdalo vychází třikrát až čtyřikrát do týdne v nákladu 3000 výtisků.

Útoky na novináře nejsou v Rusku vzácností. Jen letos podle různých zdrojů zahynulo osm až deset žurnalistů a další šedesátka se stala terčem útoků. Skandál vyvolal až útok na reportéra vlivného listu Kommersant Olega Kašina, kterého v noci z 5. na 6. listopadu dosud neznámí pachatelé málem umlátili k smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám