Hlavní obsah

Irsko čekají kvůli přijetí pomoci předčasné volby

Novinky,
Dublin
Aktualizováno

Irský premiér Brian Cowen v pondělí oznámil, že v lednu rozpustí parlament a uskuteční se předčasné volby. Lednový termín předčasných voleb požadovala podle agentury DPA koaliční Strana zelených. Opozice ale chce předčasné volby okamžitě a strana Fine Gael chce vyvolat hlasování o nedůvěře. Cowen se tak snaží zabránit zablokování pomoci pro Irsko.

Foto: Yves Herman, Reuters

Vláda irského premiéra Briana Cowena je ohrožena

Článek

Vláda souhlasila s přijetím balíčku pomoci do výše 90 miliard eur. Ve středu zveřejní  plán rozpočtu na příští čtyři roky tak, aby rozpočet v roce 2014 byl vyrovnaný. Vláda plánuje program rozpočtové konsolidace ve výši celkem 15 miliard eur (370 miliard korun). Premiér Brian Cowen uvedl, že deset miliard eur se ušetří na vládních výdajích a zbytek kabinet získá zvýšenými daněmi. Program bude muset schválit EU a MMF.

Zelení, kteří mají šest poslanců, ale kvůli tomu požadovali vypsání předčasných voleb na leden. Jejich předseda John Gormley nestáhl své členy z kabinetu, ale vyslovil celou řadu požadavků. Jedním z nich jsou předčasné volby v půlce ledna. Konaly by se tedy až po hlasování o přijetí pomoci a po přijetí rozpočtu. O něm by se mělo hlasovat 7. prosince. Poté podle předsedy zelených potřebuje Irsko stabilní a funkční vládu.

Opozice chce volby hned

Hlavní opoziční strana Fine Gael ale už dala najevo, že zváží návrh na hlasování o nedůvěře vládě ještě před schvalováním rozpočtu. Podle mluvčího Fine Gael Michaela Noonana je zřejmě nejlepší uspořádat okamžité předčasné volby. K těm vyzvali také již labouristé, kteří jsou rovněž v opozici. "Je zásadní, abychom měli nově zvolenou vládu co nejdříve," prohlásil jejich vůdce Eamon Gilmore. Vyjádřil názor, že parlament by měl být rozpuštěn ještě dnes a volby pak ze zákona uspořádány do poloviny prosince.

Vláda premiéra Briana Cowena je slabá, ve sněmovně má většinu pouhých tří hlasů a zelení ji mohou položit. Dva nezávislí poslanci už pohrozili, že stávající kabinet nepodpoří.

Cowen uvedl, že vláda bude dál pracovat. Zemi ale zřejmě čekají masové protesty.

 Propady evropských trhů

Po výzvě zelených na vypsání předčasných voleb se okamžitě propadly akciové trhy v Evropě i euro. Politická krize, kterou přivodily ekonomické problémy země, tak ještě zhoršila ekonomické problémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám