Hlavní obsah

Berlusconi žádá o důvěru, jinak chce předčasné volby

– Řím

Vabank hraje italský premiér Silvio Berlusconi. Jeho bývalý koaliční partner Gianfranco Fini v pondělí stáhl z vlády několik svých stoupenců a opozice chce hlasovat o nedůvěře. Premiér proto chce, aby mu parlament buď vyslovil důvěru a on mohl setrvat v úřadu, anebo aby se v zemi konaly předčasné volby.

Článek

Opozice už iniciovala v parlamentu hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Berlusconi sám chce nechat hlasovat o důvěře vládě v obou komorách parlamentu, nejprve si však přeje, aby sněm ještě před tímto hlasováním definitivně schválil rozpočet na příští rok. Na tomto postupu se shodl se svým koaličním partnerem Umbertem Bossim z Ligy severu. Fini slíbil, že rozpočet podpoří.

Přechodná vláda pod vedením Berlusconiho je vyloučena, prohlásil Berlusconiho ministr obrany Ignazio La Russa. "Když nedostaneme v parlamentu důvěru, přijdou ke slovu volby," uvedl.

Ještě v úterý bude prezident Giorgio Napolitano jednat s předsedy obou komor parlamentu, tedy s Finim jako předsedou Poslanecké sněmovny a Renatem Schifanim jako předsedou Senátu. Hlavním tématem by mělo být stanovení data, kdy by se mělo hlasovat o důvěře Berlusconiho vládě.

V létě přitom Berlusconi tvrdil, že ani po rozchodu s Finim nehrozí pád vlády.  [celá zpráva]

Gianfranco Fini založil nové politické hnutí Generace Itálie v březnu. [celá zpráva]

Berlusconi si věří, chce do voleb

Podle analytiků jsou tři možnosti, jak z krize vybřednout. Pokud Berlusoni nedostane důvěru, bude muset odstoupit. Prezident Napolitano by jej pak pověřil, aby společně s Unií křesťanských demokratů a středu (UDC) sestavil novou vládu.

Druhou možností je to, že by Napolitano po Berlusconiho odstoupení pověřil sestavením nové vlády některou osobnost z tábora pravého středu. Poklud by sestavení nové vlády nebylo možné, mohl by prezident rozpustit parlament a na jaře by se konaly předčasné volby. Tato eventualita by nejlépe vyhovovala Berlusconimu, protože se nyní cítí dosti silný, aby mohl zvítězit. Levice je nevýrazná a Finiho nová formace by podle odhadů dostala jen osm procent hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám