Hlavní obsah

NATO nabídne Rusku data z družic za raketový štít

– Moskva
Právo, Jiří Roškot

Aliance nabídne Moskvě za účast na raketové obraně přístup ke zpravodajským údajům z některých amerických vojenských družic. S odvoláním na zdroj NATO to napsal ruský list Nězavisimaja gazeta.

Článek

Má se tak stát na summitu Rady NATO–Rusko, který tuto sobotu v Lisabonu bezprostředně naváže na vrcholné jednání spojenců. „Připojením k systému NATO může Moskva posílit svou bezpečnost příjmem určitých dat z družic Spojených států, například o Severní Koreji,“ uvedl zdroj.

Součástí balíčku jsou i širší politické konzultace, jež umožní Moskvě ventilovat své obavy o raketovém štítu, účast na společných cvičeních a sdílení bezpečnostních informací.

Nabídka má následovat jen hodiny poté, co samo NATO v Lisabonu rozhodne, zda přijme americký systém raketové obrany území a obyvatelstva za svůj vlastní projekt, nebo jestli v něm bude Washington pokračovat se zeměmi jen na dvoustranném základě. Prezident Dmitrij Medvěděv čeká na podrobnější informace a šéf diplomacie Sergej Lavrov trvá na principu rovnosti při jakékoli spolupráci.

Rusko v americkém systému zatím spatřuje hlavně vlastní ohrožení a hluboce se s NATO rozchází v hodnocení íránské hrozby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám