Hlavní obsah

Islámské teroristy nelze porazit, řekl nový velitel britských ozbrojených sil

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nový velitel britských ozbrojených sil generál David Richards varoval, že Západ nemůže porazit al-Káidu a militantní islamisty. V nedělním Sunday Telegraphu varoval, že al-Káida a její spojenci by mohli pro Británii představovat hrozbu nejméně po dalších třicet let.

Foto: Profimedia.cz

Generál David Richards

Článek

Osmapadesátiletý generál, který velel jednotkám v Afghánistánu, uvedl, že porážky islámských radikálů nemůže být dosaženo, ale že není ani nutná. Místo toho by měli být radikálové zadržováni, což podle něj je možné. Dal příklad: „V konvenční válce jsou porážka a vítězství velmi jasné. A symbolizují je vojáci pochodující hlavním městem protivníka.“

Svou teorii ale dále rozvinul: „Za prvé je třeba se ptát, zda potřebujeme porážku islámských radikálů ve smyslu jasného vítězství. Dovolil bych si oponovat, není to nutné a nemůže toho být nikdy dosaženo. Můžeme je ale zadržovat, aby naše životy a životy našich dětí byly bezpečné? Já si myslím, že můžeme.“

Podtrhl ale, že jde o důležitou válku proti zhoubné ideologii, kterou přirovnal k nacismu. Uvedl přitom, že smrt 343 britských vojáků v Afghánistánu nebyla zbytečná, měla v této válce cenu. Podle něj koalice dosáhla pokroku. Dodal ale, že hlavní zbraní proti al-Káidě je prevence, ale také vzdělání a demokracie.

Komentátor BBC Frank Gardner to označil za projev nového realismu v britských a amerických kruzích zabývajících se bojem proti terorismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám