Hlavní obsah

Italové utratili milióny z fondu EU za koncert Eltona Johna

Novinky, rei
Neapol

Oblastní úřad v italské Kampánii utratil až tři čtvrtě miliónu eur (zhruba 18,5 miliónu korun) z peněz evropských daňových poplatníků za koncert britské popové hvězdy Eltona Johna. Evropská komise na popud italského europoslance Maria Borgheziho záležitost vyšetřuje jako možné zneužití rozvojových fondů.

Foto: Petr Horník, Právo

Elton John

Článek

„Fondy byly určeny k financování rozvoje regionu. Kulturní projekty mohou být zahrnuty, ale za určených podmínek. Jestliže zjistíme, že fondy byly využity nesprávně, vyzveme Itálii, aby částku odečetla při předložení příští žádosti o podporu,“ reagoval mluvčí komise.

„Nechápu, v čem je problém. EU projekt schválila. Peníze měly jít na zviditelnění města, a také že šly. Považte jen, kolik lidí se v Neapoli jen kvůli koncertu zastavilo,“ reagoval na nařčení ze zneužití bývalý ředitel tamního úřadu pro turismus Dario Scalabrini.

Skutečnost, že v repertoáru Eltona Johna nejsou žádné neapolské vlivy, podle něj nehraje roli. Podotkl, že Elton zazpíval píseň místních O Sole Mio. Navíc podle něj bylo na koncert vynaloženo „pouze“ 600 000 eur (přes 14,7 miliónu korun).

Koncert se uskutečnil na hlavním neapolském náměstí v září loňského roku. Britský list The Daily Telegraph uvedl, že se město původně pokoušelo pozvat bývalého člena slavných Beatles Paula McCartneyho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám