Hlavní obsah

Po vraždě právníka Valka údajně ožívá česká cesta a Duckého směnky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Vyšetřování vraždy bývalého předsedy federálního Ústavního soudu Ernesta Valka se údajně zaměřuje na případ tzv. Duckého směnek. Podle deníku Pravda se někdo pokusil Valka kontaktovat v této věci ve jménu jistých podnikatelských kruhů. Několikaletý spor o miliardové směnky vystavené bývalým ministrem hospodářství Jánem Duckým, jehož stihl podobný osud jako Valka, stále není uzavřen.

Foto: Jana Mišauerová , ČTK

Ernest Valko

Článek

Pravda tvrdí, že vyšetřování se zaměřuje do Česka na skupinu, která už delší dobu usiluje o proplacení směnek podepsaných bývalým ředitelem Slovenského plynárenského podniku (SPP) Duckým. Tato skupina měla kontaktovat Valka jako právního zástupce státu. Měli k tomu využít bývalého člena představenstva jistého bratislavského hotelu, který je spojován s podsvětím. Ten měl lidem z Česka poskytnout citlivé informace.

Tyto podnikatelské kruhy měly poslat za právníkem svého člověka. „S Valkem se musel sejít několikrát,“ uvedl zdroj. Zda byl tento člověk vrahem prominentního advokáta, není zatím jasné. Podle stejného zdroje mohl Valka kontaktovat bývalý elitní policista.

Za SPP podepsal Ducký několik směnek na miliónové částky. V roce 1999 byl Ducký zavražděn několika střelami do hlavy. Ducký údajně využíval směnky k nákupu akcií převážně krachujících českých podniků, například Chemapolu. Není zatím jasné, kolik směnek Ducký podepsal. O proplacení pěti směnek ve výši 350 miliónů korun se například přihlásila Union banka.

Podsvětí znejistělo

Skupiny bratislavského podsvětí po vraždě známého právníka údajně znejistěly. Server čas.sk uvedl, že podsvětí se v této souvislosti obává nové války gangů. Některé kauzy, v nichž Valko zastupoval stát, mohly nepřímo souviset s přílivem peněz pro zločinecké gangy prostřednictvím nastrčených lidí.

„Pokud by policie vraha vypátrala a patřil by k některé skupině, mohla by nastat fyzická likvidace tohoto seskupení,“ uvedl pro čas.sk nejmenovaný policista.

„Na Valkově právnické šikovnosti a nekompromisnosti se prostřednictvím nic netušících lidí přiživovali členové některých bratislavských gangů. Když mafiánům vyschl tok peněz, jsou zaraženi a budou hledat nové finanční zdroje. Tam může dojít k nebezpečným střetům a nové válce gangů,“ uvedl analytik, který považuje násilnou Valkovu smrt za nebezpečnou rozbušku.

Reklama

Související témata:

Související články

Valko dostal údajně ránu jistoty do hlavy

Prominentní právník Ernest Valko byl údajně usmrcen dvěma střelami. Jedna ho měla trefit do srdce a druhou do hlavy. Ve čtvrtek to uvedl deník Plus jeden deň....

Výběr článků

Načítám