Hlavní obsah

Slovenský ministr financí Mikloš propagoval cestovní kancelář

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenský ministr financí Ivan Mikloš v reklamním letáku doporučil klientům jistou cestovní kancelář. Podle předsedkyně parlamentního výboru pro neslučitelnost funkcí Renáty Zmajkovičové (z opoziční strany Smer-sociální demokracie) šlo o porušení zákona, protože Mikloš je veřejným činitelem.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský ministr financí Ivan Mikloš

Článek

Na letáku jsou zveřejněny názory významných klientů cestovní kanceláře, kteří ji doporučují. Vedle textu jsou jejich fotografie, včetně dvou fotografií ministra financí. Mikloš v textu uvádí, že on ještě služby této cestovní kanceláře nevyužil, ale cestoval s ní jeho otec a jeho manželka. Služby cestovní kanceláře Mikloš proto doporučuje.

Podle Zmajkovičové je toto tvrzení jednoznačně reklamním textem a není ho možné hodnotit jinak, než jako reklamu ve prospěch soukromé cestovní kanceláře. Mikloš pro deník Sme uvedl, že tato slova na adresu reklamní kanceláře pronesl před čtyřmi lety bez nároku na odměnu a v té době nepůsobil ve funkci ministra.

Podle ústavního zákona nesmí veřejní činitelé používat svou osobu, jméno a příjmení, fotografii nebo záznam svého hlasu na účely reklamy. Před čtyřmi roky byl Mikloš poslancem slovenského parlamentu a zákon se na něj vztahoval.

V minulosti čelil kritice rovněž slovenský prezident Ivan Gašparovič, který se zúčastnil automobilových závodů. Na své závodnické kombinéze měl značku výrobce automobilů.

Reklama

Výběr článků

Načítám