Hlavní obsah

Plánoval jsem rodinu rozpustit v kyselině, svěřil se Fritzl spoluvězni

Novinky, Vladimír Michna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětasedmdesátiletý Josef Fritzl, Rakušan odsouzený na doživotí za věznění a znásilňování dcery, řekl svému někdejšímu spoluvězni, že uvažoval o rozpuštění své rodiny ze sklepa v kyselinové lázni. Informoval o tom deník The Sun.

Foto: POOL/Helmut Fohringer, Reuters

Josef Fritzl u soudu

Článek

Devatenáctiletému Patriku Jakobovi Fritzl sdělil, že byl již unaven z dvojího života a chtěl si ve stáří odpočinout. Jakob strávil s Fritzlem tři měsíce ve stejném vězení v St. Pölten.

„Říkal, že měl dvě možnosti, buď je nechat žít a čelit spravedlnosti, nebo je zabít,“ sdělil Jakob.

„Říkal, že zvažoval způsoby, jak je zabít. Nejlepší se mu jevila vana plná kyseliny, která by zničila všechny stopy vedoucí k jeho tajemství… Měl všechny detaily propracované,“ citoval Jakoba The Sun.

Fritzl chtěl zabít svoji nyní 44letou dceru Elisabeth a jejich tři společné děti žijící ve sklepě. Věznil je ve svém domě v Amstettenu, aniž by o tom věděla jeho manželka Rosemarie, bydlící s ním v domě. Fritzl uzamkl dceru v jejích 18 letech a ženě řekl, že utekla.

Byl jsem ohromen tím, jak byl přátelský. Nikdy bych neřekl, že tohle udělal
spoluvězeň Patrik Jakob

„Fritzl mi řekl, že dceru zavřel, aby ji chránil, protože si myslel, že bere drogy,“ popisuje Jakob. „Byl jsem mladý a naivní a nejprve jsem s ním soucítil. Ale při zpětném pohledu bych řekl, že se mnou jen manipuloval,“ dodává.

„Nikdy nedospěl k tomu, aby své rozhodnutí, zda rodinu propustit nebo zabít, uskutečnil. Ale nemám pochyb, že by to jednou udělal. Byl tak zlý. Snažil se ze sebe udělat dobrého muže, protože svoji rodinu nezabil a oni utekli. Takový nesmysl,“ podivuje se Jakob.

„Nejsem hrdý na zločin, který jsem spáchal, ale byl to puberťácký omyl. Jak jsem mohl být v jedné cele s takovou zrůdou,“ ptá se nyní Jakob, který byl odsouzen za žhářství.

Na druhou stranu Fritzl navenek na Jakoba působil zřejmě přívětivě. „Byl jsem ohromen tím, jak byl přátelský. Nikdy bych neřekl, že tohle udělal,“ říká Jakob.

TÉMA: Rakušan Fritzl 24 let zneužíval a věznil dceru

Speciály
Byl zlomený. Věděl, že je všemu konec. Ležel na posteli a nekontrolovatelně vzlykal. Vypadal jako smutný starý muž
spoluvězeň Patrik Jakob

„Existují dva Fritzlové - ten žijící normálním životem nahoře v domě a ten ze sklepa, který znásilňoval dceru. Většinu času jsem viděl toho normálního Fritzla, ale občas jsem viděl i tu odvrácenou stranu, to když nemohl sledovat zprávy v pět, to byl opravdu protivný,“ nechal se slyšet spoluvězeň „zrůdy z Amstettenu“, jak Fritzlovi přezdívají média.

Jakob také sdělil, že Fritzl dostával desítky dopisů od svých fanoušků. Podle něj Fritzl plakal jen v momentě, když slyšel výpověď své dcery Elisabeth u soudu. „Byl zlomený. Věděl, že je všemu konec. Ležel na posteli a nekontrolovatelně vzlykal. Vypadal jako smutný starý muž,“ popisuje Jakob.

Jakob také sdělil, že Fritzl dostával desítky dopisů od svých fanoušků. Podle něj Fritzl plakal jen v momentě, když slyšel výpověď své dcery Elisabeth u soudu. „Byl zlomený. Věděl, že je všemu konec. Ležel na posteli a nekontrolovatelně vzlykal. Vypadal jako smutný starý muž,“ popisuje Jakob.

„Poslední den v St. Pölten vstal v sedm ráno, sbalil si věci a odešel. Neřekli jsme si ani sbohem. Doufám, že ho už nikdy neuvidím,“ zakončil Jakob. Fritzl byl poté odsouzen na doživotí a trest tráví v samostatné cele, kde má například televizi.

Reklama

Související témata:

Související články

Fritzl: Jsem slavný a žena mě stále miluje

Josef Fritzl, který si v rakouském vězení Stein odpykává doživotí za věznění své dcery, s níž zplodil sedm dětí, přičemž zavinil smrt jednoho z nich, poprvé od...

Výběr článků

Načítám