Hlavní obsah

Ruské agenty v USA zradil plukovník ruské rozvědky

Moskva

Síť ruských špehů ve Spojených státech, kterou americké úřady zničily letos v létě, vydal Američanům zrádce z ruské vojenské rozvědky SVR plukovník Ščerbakov, který měl dlouhá léta na starosti agenty působící pod falešnou identitou. Uvedl to ve čtvrtek na základě vlastního pátrání ruský list Kommersant. Zrádci se podařilo uprchnout, ale do konce života se prý bude obávat pomsty.

Foto: Christine Cornell, Reuters

Ruští agenti u amerického soudu

Článek

Americké úřady koncem června zatkly deset ruských špehů. [celá zpráva]

V červenci je na vídeňském letišti vyměnily s Moskvou za čtyři jiné Rusy, již dříve odsouzené za vlastizradu kvůli údajné špionáži pro Západ. Šlo o největší výměnu od konce studené války. [celá zpráva]

Jedenáctému ruskému špionóvi, dopadenému na Kypru, se po propuštění na kauci podařilo uprchnout. [celá zpráva]

Zrada z vlastních řad

To, že špionážní aféra byla důsledkem zrady, ruské úřady neskrývaly. "Je to výsledek zrady a zrádci vždy končí špatně, zpravidla začnou pít, nebo brát drogy," prohlásil premiér Vladimir Putin při setkání s vypovězenými špehy. Jméno zrádce, který síť prozradil, však premiér nevyřkl a úřady je dosud úzkostlivě tají.

Plukovník měl dceru v USA a odmítl povýšení

Rozvědka podle listu nevěnovala pozornost skutečnosti, že Ščerbakovova dcera už dávno žije v USA. "Je divné, proč nikoho nezarazilo, že člověk v takové funkci má příbuznou v zahraničí. Je to jen jedna z mnoha otázek, o kterou se zajímá vyšetřování," řekl list nejmenovaný rozvědčík, obeznámený s pátráním.

SVR nezarazilo ani to, že rok před aférou Ščerbakov odmítl povýšení, které by však znamenalo prověrku na detektoru lži. Nejspíše už tehdy spolupracoval s Američany.

Ščerbakovův syn, který pracoval v ruské protidrogové agentuře, podle deníku spěšně odletěl do USA těsně před odhalením ruských špehů, samotnému Ščerbakovovi se podařilo zběhnout ještě dříve, tři dny před červnovou návštěvou ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva v USA. Pak následovalo zatýkání ruských špehů, protože Američané se obávali, že je Moskva stáhne. Zatčení však bylo oznámeno až 28. června, po Medvěděvově návratu do vlasti.

Zemětřesení v rozvědce

Bývalí kolegové mají plukovníkovi nejvíce za zlé, jak Američanům vydal nejcennějšího z agentů, pětašedesátiletého Michaila Vasenkova, který pod falešnou identitou módního fotografa Juana Lazara od 60. let žil ve Španělsku a pak v Chile, kde se oženil s peruánskou novinářkou Vicky Pelaezovou.

Foto: Reuters

Vicky Pelaezová na archivním snímku z roku 1984

Novomanželé na pokyn moskevské centrály přesídlili do USA. S prostředím se sžil natolik, že ruštinu téměř zapomněl. Vyšetřovatelům se odmítal doznat, ačkoliv mu prý zlomili nohu a tři žebra, než jej usvědčil právě zběhlý Ščerbakov.

SVR čeká výměna vedení, možná i výměna šéfa Michaila Fradkova za šéfa prezidentské kanceláře Sergeje Naryškina a sloučení s hlavní tajnou službou FSB. "Fiasko je důvod k zamyšlení," nechal se prý slyšet prezident Medvěděv, který zřejmě deportované agenty vyznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám