Hlavní obsah

Sarajevský arcibiskup musí ubytovat rodinu agenta, který ho odposlouchával

Právo, los

Vyklidit část své luxusní rezidence a uvolnit v ní místo pro její někdejší nájemníky, rodinu agenta bývalé jugoslávské tajné služby, musí sarajevský arcibiskup, kardinál Vinko Puljič. Tajný policista s manželkou přitom podle tvrzení církve v dobách někdejší Jugoslávie arcibiskupa během svého pobytu v jeho vile sledovali a instalovali tam dokonce odposlouchávací zařízení.

Foto: Profimedia.cz

Vatikánský arcibiskup Dominique Mamberti (vlevo) a arcibiskupem Vinkem Puljičem

Článek

Napsal to server BalkanInsight odvoláním na rozhodnutí sarajevského soudu. „Je to čirá nespravedlnost. Ten muž nás léta špicloval, a teď se má vrátit?“ protestoval mluvčí bosenských katolíků Ivo Tomaševič.

Rezidence z roku 1895 patřila vždy katolické církvi, ale komunistický režim v roce 1972 agentům Státní bezpečnosti (UDBA) a jejich rodinám vyčlenil ve vile první patro. Posledním z nich byl Fadilo Smajovič, který ze Sarajeva zmizel v roce 1992 po vypuknutí války v Bosně. V jeho bytě se našlo šest odposlouchávacích zařízení vedoucích k prostorám obývaných arcibiskupem.

Duchovní: Jen přes mou mrtvolu

Smajlovič je už po smrti, ale žádosti jeho rodiny o vrácení ubytovacího dekretu na služební byt soud vyhověl na základě právních předpisů na ochranu vlastnických práv lidí, kteří uprchli ze země během války. V bývalé Jugoslávii vlastnil většinu bytů v městských oblastech stát. Po válce se uznalo právo nájemníků jako v podstatě vlastnické, což jim umožní byty získat a privatizovat.

„I kdyby Smajlovič pracoval pro UDBA, tak co? Soud rozhodl, že to je nepodstatné... tato země je plná lidí, kteří pracovali pro UDBA. A to by všichni měli být zbaveni svých práv?“ reagoval na námitky církve Fahrudin Ibrisimovič, právník Smajlovičů.

Arcibiskup ovšem hrozí, že vilu dobrovolně nevyklidí. „Až přijdou, budu čekat na prahu. Je to soukromý majetek církve. Dovnitř se dostanou jen přes mou mrtvolu,“ varoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám