Hlavní obsah

Přes největší protesty v historii dorazil jaderný odpad do Gorlebenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gorleben

Po více než 92 hodinách dorazilo v pondělí dopoledne 123 tun vysoce radioaktivního jaderného odpadu z Francie do meziskladu v německém Gorlebenu. Šlo o vůbec nejdéle trvající transport, dopravu blokovaly masové protesty. Transport mohl projet až poté, co v noci německá policie vyčistila posledních dvacet kilometrů cesty.

Článek

Dvanáct hodin trvalo, že se policii podařilo odstranit dva lidi, kteří se připoutali pažemi zevnitř k betonovému bloku v nákladním automobilu. Ten byl připevněn k zemi železnými pláty.

Vedle přikovaného náklaďáku museli z přístupové komunikace odstranit asi 4000 demonstrantů, kteří ji obsadili už během víkendu, a také aktivisty, kteří se provazy připoutali nad silnici.Vše se však obešlo zřejmě bez násilností, protože nebyly žádné hlášeny.

Odpůrcům jádra se tak podařilo přepravu zdržet o celý den. Podle původního plánu mělo 11 speciálních schránek Castor s jaderným odpadem doputovat do meziskladu v pondělí ráno.

Radioaktivní odpad o teplotě asi 400 stupňů, stále emitující záření, pochází z německých jaderných elektráren, odkud byl převezen ke zpracování do specializovaného závodu v La Hague na severovýchodě Francie. Odtud se v pátek odpoledne vypravil na zpáteční, asi 1000 kilometrů dlouhou cestu do Gorlebenu. Tyto převozy se konají od poloviny 90. let a pokaždé je provázejí masové protesty odpůrců jádra a vybudování stálého jaderného úložiště v této dolnosaské lokalitě, která podle nich není ke skladování vyhořelého paliva vhodná.

Foto: Fabrizio Bensch , Reuters

Kontejnery s jaderným odpadem v vjezdu do meziskladu

Letos se transport konal už podvanácté a demonstrací proti němu se o víkendu podle organizátorů zúčastnilo okolo 50 000 lidí. Demonstrace byly letos v celé historii protestů největší.

Dosud nejdelší transport jaderného odpadu do Gorlebenu trval v roce 2008 celkem 79 hodin.

Ve středu bude německý parlament jednat o přepravě jaderného odpadu a o oprávněnosti zásahu policie.

Protiatomové nálady v Německu letos ještě víc rozvířilo rozhodnutí vlády kancléřky Angely Merkelové prodloužit životnost současných jaderných elektráren v zemi v průměru o 12 let, s čímž většina obyvatel nesouhlasí. Důvodem je, že alternativní zdroje zatím nejsou dost rozvinuté. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám