Hlavní obsah

Bývalý šéf federálního Ústavního soudu Valko byl zastřelen

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Předního právníka a bývalého předsedu federálního Ústavního soudu Ernesta Valka (57) zastřelili v pondělí večer v jeho domě v obci Limbach nedaleko Bratislavy. Přivolaný lékař konstatoval smrt. Potvrdil to policejní prezident Jaroslav Spišiak.

Foto: Mišauerová Jana, ČTK

Ernest Valko na snímku z roku 2001

Článek

Tělo zavražděného našly jeho exmanželka a dcera. Podle některých slovenských médií byl Valko zasažen několika střelami. Internetové stránky cas.sk však tvrdí, že Valka zastřelili jedinou střelou z dálky. „Není vyloučeno, že to byl ostřelovač,“ uvedl server.

„Vrah ho zasáhl střelou zepředu, nikoli zezadu, jak uváděly některé zdroje. Na místě se našla nábojnice z pistole,“ uvedl naopak server tvnoviny.sk s tím, že tělo leželo na chodbě u kuchyně.

Slovenský policejní prezident Jaroslav Spišiak na mimořádné tiskové konferenci odpoledne oznámil, že bývalý předseda federálního Ústavního soudu Ernest Valko byl zabit jednou střelou do hrudi, která zasáhla srdce a plíce. „Vrah střílel krátkou kulovou zbraní. Zranění nebylo slučitelné se životem,“ uvedl Spišiak.

Žitný: Projev balkánského banditismu

Podle bezpečnostního analytika Milana Žitného je Valkova vražda důkazem, že balkánský banditismus je na Slovensku nadále přítomen. „Mám na mysli banditismus východního typu, takového balkánsko-ruského, kde se spory řeší podobným způsobem. Toto civilizovaná Evropa nezná,“ dodal Žitný.

Exministr vnitra Vladimír Palko se domnívá, že vražda vrhá špatné světlo na celé Slovensko. „Byl příliš významným člověkem,“ uvedl Palko.

Valko, který v roce 1992 předsedal Ústavnímu soudu ČSFR, působil na Slovensku jako prominentní právník. V několika sporech zastupoval také současného ministra financí Ivana Mikloše. V minulosti byl dokonce zatčen v souvislosti s obviněním podnikatele Ladislava Reháka. Následně byli Rehák i Valko propuštěni a vyšetřování bylo zastaveno.

Valko zastupoval také současného ministra vnitra Ivana Mikloše ve sportu s expremiérem Robertem Ficem. Valko v minulosti zastupoval i stát v případě tzv. Duckého směnek. Exministr hospodářství Ján Ducký podepsal ve funkci ředitele SPP směnky v miliónových částkách, které věřitelé po Duckého zavraždění v roce 1999 postupně předkládali k proplacení. Valko ve sporech zastupoval stát a dosáhl, že směnky nemusely být proplaceny.

Na místo činu přijel i ministr vnitra

Obec Limbach, kde byl Valko zastřelen, je malá víska nedaleko Bratislavy. Svou soukromou vilu zde má i prezident Slovenské republiky Ivan Gašparovič. Podle deníku Sme přijeli na místo činu ještě v noci ministr vnitra Daniel Lipšic a policejní prezident Jaroslav Spišiak. Lipšic v minulosti pracoval ve Valkově advokátní kanceláři.

Byl to skvělý právník a především člověk se smyslem pro spravedlnost. Své odborné a lidské kvality projevil v listopadu 1989.
expremiér Mikuláš Dzurinda

Minulý týden se Valko stal zástupcem státu v dozorčí radě podniku Slovenský plynárenský průmysl.

Bývalý šéf slovenské advokátské komory Ondrej Mularčík uvedl, že pokud Valkova vražda souvisí s jeho prací, je to katastrofa. „Je to velká ztráta pro slovenskou advokacii. Pro mne osobně je to šok,“ dodal Mularčík.

Místopředseda vládní strany Most-Híd Zsolt Simon řekl, že Valkova vražda ilustruje úroveň demokracie na Slovensku.

Expremiér a současný šéf slovenské diplomacie Mikuláš Dzurinda věří, že se podaří pachatele dostat před spravedlnost. „Byl to skvělý právník a především člověk se smyslem pro spravedlnost. Své odborné a lidské kvality projevil v listopadu 1989, v čele Ústavního soudu ČSFR a ve složitých kauzách, které měl odvahu řešit,“ uvedl Dzurinda.

Předseda parlamentu Richard Sulík je vraždou Valka zhrozen. „Mluvil jsem s ním před několika dny. Člověk si těžce připouští, co se stalo. Je mi to velmi líto. Doufal jsem, že Slovensko už z podobných událostí vyrostlo,“ uvedl Sulík.

Ministr financí Ivan Mikloš je vraždou šokovaný a otřesený. „Věřím ve spravedlivé potrestání pachatelů,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám