Hlavní obsah

Opilý "únosce" letadla nad Prahou získal azyl v Británii

Právo, Josef Koukal

Ruský bankéř Jevgenij Dogajev (35), který údajně v prosinci 2006 hrozil únosem letadla Aeroflotu nad Prahou a letoun musel nouzově přistát na letišti v Ruzyni, získal po dvou letech žádostí politický azyl ve Velké Británii. Tvrdí to alespoň jeho právní zástupkyně Anna Apollonová. Britské a české úřady informaci zatím nepotvrdily.

Foto: Právo

Ruský bankéř Jevgenij Dogajev získal údajně azyl v Británii.

Článek

„Soudce v Británii vydal rozhodnutí o politickém azylu pro (Jevgenije) Dogajeva, pro jeho manželku a čtyři děti, kteří uprchli z Ruska,“ sdělila v pátek Právu Apollonová.

Dogajev byl hned po incidentu na palubě letadla směřujícího do Ženevy zadržen a strávil řadu měsíců v české vazbě. Propuštěn byl na dvoumiliónovou kauci, když ale české soudy v létě 2008 rozhodly o jeho vydání do Ruské federace, uprchl téhož roku v září do Velké Británie, aby zde požádal o politický azyl. V Rusku ho totiž státní zástupce obvinil z mezinárodního terorismu.

Také v Británii strávil Dogajev 18 měsíců ve vazbě. „Byl ve vězení ve Wansworthu kousek od Chelsea jako vězeň číslo 7128,“ uvedla Apollonová. Jeho manželka po tu dobu podle ní žila v londýnském sirotčinci, děti byly v Rusku v různých rodinách.

Propuštěn byl Dogajev necelé dva roky po svém útěku do Británie letos v srpnu.

„Informace o udělení či neudělení azylu v konkrétních případech médiím nesdělujeme,“ uvedl pracovník britského ministerstva vnitra Právu.

Informace v pondělí neměly zastupitelské úřady ani česká ministerstva. Podle ředitele odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáše Haišmana je celá záležitost věcí Britů. „My nemáme přístup k jejich registrům,“ uvedl Haišman.

Únosu předcházel mix vodky a whisky

Dogajev letěl 28. prosince 2006 s osmi příbuznými na Silvestra do Švýcarska.

Na palubu letadla si s sebou přinesl láhev vodky, kterou z větší části vypil. Kromě toho popíjel whisky, kterou si objednával u obsluhy. Později tvrdil, že si vzal také léky na bolavá záda.

Během letu se dostal do konfliktu s personálem letadla, podle jedné verze vyhrožoval odpálením bomby, pokud pilot nezmění směr na Káhiru, podle jiné jen opilecky blábolil.

Kapitán letounu se 170 lidmi na palubě tehdy vyhlásil stav tísně kvůli pokusu o únos a letadlo nouzově přistávalo v Praze za asistence dvou vojenských gripenů.

Reklama

Výběr článků

Načítám