Hlavní obsah

Mikuláš Dzurinda bude další čtyři roky stát v čele SDKU

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Expremiér Mikuláš Dzurinda byl zvolen na další čtyři roky do čela vládní Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU). Rozhodli o tom delegáti sobotního kongresu SDKU, který se konal v Bratislavě. Dzurinda neměl protikandidáta.

Foto: Jan Koller, ČTK

Mikuláš Dzurinda

Článek

Jeden z delegátů kongresu navrhl do čela strany současnou premiérku Ivetu Radičovou, ta však kandidaturu odmítla. „Ve standardních demokraciích není oddělení funkce předsedy strany a premiéra nic nestandardního,“ uvedla Radičová.

Dzurinda ve svém projevu potvrdil, že jednotná SDKU stojí za premiérkou Radičovou. „Chceme silné Slovensko, chceme úspěšnou předsedkyni vlády, proto ji budeme ze všech sil pomáhat,“ řekl předseda strany.

Červnové volby podle Dzurindy přinesly porážku nacionalismu a mečiarismu. Na adresu opoziční strany Smer-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica dodal, že na Slovensku nepůsobí standardní sociální demokracie, ale „zkorumpovaná banda komunistů, kteří si listopadu 1989 ani nevšimli“.

Předseda SDKU prohlásil, že jeho strana nevstoupí ani po příštích volbách do koalice s Ficovou stranou. „Jak jsme porazili mečiarismus, musíme porazit i Smer s jeho nenávistní protilidovou politikou,“ konstatoval Dzurinda.

Kongresu se jako host zúčastnil také český premiér Petr Nečas (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám