Hlavní obsah

Francouzské ministryni na fotografii vyretušovali okázalé šperky

Právo, nek
Paříž

Francouzská ministryně hospodářství a financí Christina Lagardeová, o níž se hovoří, že by mohla v brzké době nahradit ministra zahraničí Bernarda Kouchnera, na sebe upoutala nechtěnou pozornost médií. Na titulní straně jedné publikace se totiž objevila její fotka, z níž grafici vyretušovali cenné šperky, zřejmě proto, aby zbytečně nedráždily veřejnost, v níž to už několik týdnů vře kvůli chystané důchodové reformě.

Článek

Vyretušovaný snímek smějící se ministryně s viaduktem v pozadí se objevil na barevné čelní stránce věstníku 12. pařížského obvodu Nouvelles du 12, kde je Lagardeová také členkou místního zastupitelstva. Díky investigativnímu týdeníku Le Canard Enchainé ale vyšlo najevo, že jde o dokonalou fotomontáž. Na originálním záběru je totiž místo viaduktu houf reportérů, a co hlavně, také perlové náušnice s třpytivým prstenem a náramkem.

Šéfredaktor věstníku Jacques Kalifa řekl, že si snímek vyžádal od ministerských úředníků a že na něm cennosti už chyběly. Jeho obrazový redaktor prý už jen udělal montáž s viaduktem. „Možná chtěla mít laskavější vzezření a nepřála si, aby ji lidé viděli se šperky,“ řekl. Později ale přiznal, že vymazání cenností bylo iniciativou právě tohoto editora.

Ve Francii nejde o první případ retušování snímků čelných politiků s cílem je vylepšit. V roce 2008 vymazal list Le Figaro prsten v hodnotě 15 600 eur (382 tisíc Kč) z ruky tehdejší ministryně spravedlnosti Rachidy Datiové. [celá zpráva]

Rok předtím podobně „pomohl“ prezidentu Sarkozymu týdeník Paris Match, když mu ze snímku agentury Reuters vyretušoval tukový polštář na boku při pádlování na kánoi na dovolené v americkém Wolfeboro.

Reklama

Výběr článků

Načítám